Коржик з сиром і сиром в духовці – це смачна несолодка випічка, яка дуже схожа на хачапурі, але готується з бездріжджового тіста. Начинка – суміш сиру з зеленню. Соковито, ароматно і дуже смачно! У гарячому вигляді відразу після випічки начинка тягнеться і м’яко обволікає рум’яне тісто – коржі з’їдаються в мить ока. Коржі можна формувати різного розміру, побільше або поменше. Враховуючи те, що зручніше начиняти все ж великі заготовки, рекомендуємо робити коржі розміром п’ятнадцять-двадцять сантиметрів.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Борошно пшеничне – 450 – 500 гр.
- Яйце (для тесту) – 1 шт.
- Сіль (для тіста) – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Розпушувач тіста – 12 гр.
- Кефір – 350 мл
- Масло вершкове (для тіста) – 40 гр.
- Сир – 200 гр.
- Сир Пармезан – 200 гр.
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль (для начинки) – за смаком
- Яйце (для змащування) – 1 шт.
- Масло – для змазування
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Для приготування коржики з сиром і сиром в духовці об’ємну миску поміщаємо теплий кефір. Додаємо цукровий пісок, сіль і яйце. Ретельно перемішуємо, поки не вийде однорідна маса.
Вершкове масло розтоплюємо до рідкого стану і виливаємо його в кефірно-яєчну суміш. Перемішуємо.
В останню чергу додаємо просіяне борошно разом з розпушувачем.
Замішуємо тісто спочатку ложкою, а потім переходимо на ручний заміс. Має вийти м’яке, гладке тісто, яке не розтікається і не липне до рук.
Скачуємо тісто в кулю, покласти його в миску і затягуємо харчовою плівкою. Залишаємо на п’ятнадцять-двадцять хвилин для дозрівання.
Поки тісто «відпочиває», робимо начинку. В окрему миску кладемо сир і розминаємо його виделкою.
Твердий сир натираємо на тертці і висипаємо поверх сиру.
Пір’я зеленого лука миємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем. Подрібнену зелень висипаємо слідом за сиром в миску.
Додаємо за смаком сіль, чорний мелений перець і ретельно перемішуємо всі разом. Начинка готова.
Тісто ділимо на вісім частин.
Кожну частину обкачуємо в кулю і розгортаємо в плоску корж круглого розміру. Намагаємося зробити так, щоб всі коржики були одного розміру.
На половину коржів викладаємо начинку у формі кільця, як на фото. Краї тіста змащуємо змоченою у воді силіконової пензликом.
Покриваємо залишилися коржами. Краї обжимаем кінчиками пальців і намагаємося «склеїти» обидві коржі по колу.
Центральну частину коржі злегка натискаємо дном склянки, щоб утворилося поглиблення, як на фото.
Духовку завчасно розігріваємо до температури 190 градусів. Деко змащуємо олією або застеляємо промасленим пергаментом.
Викладаємо на деко начинені коржі. Яйце для добре збовтуємо виделкою і змащуємо їм поверхню коржів з допомогою силіконової пензлика. Встановлюємо деко на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо їх протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин.
Готові коржі витягаємо дістаємо з духовки, перекладаємо з дека на тарілку. Гарячу скоринку щедро змащуємо вершковим маслом. Подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Коржі