Осетинські коржі або пироги – дуже ситна, поживна випічка. В якості начинки часто використовують картоплю і різні поєднання з ним. Готують начинені коржі в духовці, так і на сковороді. У цьому ж рецепті для наповнення пирога будемо використовувати сир і зелень, а будемо готувати на плиті в сковороді. Тісто замішуємо класичне, дріжджове: воно дасть легкий повітряний м’якуш і рум’яну щільну кірочку.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Молоко коров’яче – 320 мл
- Яйце – 1 шт.
- Сухі дріжджі – 1,5 ч. л.
- Сіль (для тіста) – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 2 ч. л.
- Масло рослинне (для тіста) – 4 ст. л.
- Бурякова гичка – 1 пучок
- Листовий салат – 1 пучок
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Аджика – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль (для начинки) – за смаком
- Цукор-пісок (для начинки) – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Як приготувати осетинську коржик з сиром і зеленню на сковороді? Відразу готуємо тісто. Для цього в миску вливаємо молоко і нагріваємо його до теплого стану. Висипаємо в молоко сухі дріжджі, додаємо цукровий пісок і сіль у зазначеній кількості. Ретельно перемішуємо, щоб усі крупинки розчинилися. Розбиваємо яйце і вливаємо рослинне масло, перемішуємо. Порціями підсипаємо просіяне борошно і замішуємо м’яке тісто пружне. Скачуємо його в гладкий кулю, кладемо в миску, затягуємо харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце. Через годину, коли обсяг маси збільшиться, обминаємо її руками і залишаємо підходити повторно. Коли тісто знову збільшиться вдвічі, переходимо до формування коржі.
Для приготування начинки бадилля і зелень буряка ретельно промиваємо й обсушуємо. Зелений лук і салат також моєму і викладаємо на рушник, щоб вся волога скла. Підготовлену зелень подрібнюємо ножем і кладемо в миску.
Твердий сир натираємо на дрібній тертці. Отриману стружку висипаємо в миску з зеленню. Також додаємо аджику, чорний мелений перець, сіль та цукровий пісок за смаком.
Ретельно перемішуємо всі інгредієнти начинки.
Підійшло до цього часу дістаємо тісто з миски, злегка обминаємо і викладаємо на змащену рослинним маслом робочу поверхню. З допомогою качалки розкачуємо тісто в круглий пласт.
В середину розкатаного тіста викладаємо підготовлену начинку.
Вільні краї коржа піднімаємо, збираємо разом і щільно защипуємо над начинкою. Отриманий «мішечок» злегка притискаємо долонею і несильно проходимся зверху качалкою, щоб зробити корж більш рівною і плоскою.
розігріваємо Сковороду на плиті до гарячого стану. Температура плити – низька. Додаємо трохи рослинного масла без запаху. Обережно перекладаємо сформовану коржик з робочої поверхні в гарячу сковороду, закриваємо кришкою і смажимо до появи рум’яної скоринки знизу. На це піде приблизно сім-десять хвилин. Після цього відкриваємо кришку, корж акуратно перевертаємо плоскої широкої лопаткою і продовжуємо її смажити під кришкою ще стільки ж. Готову корж знімаємо зі сковороди і перекладаємо на сервірувальну тарілку. Подаємо до столу в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Коржі