Багато господині при приготуванні плову з яловичини на газовій плиті стикаються з дуже неприємною проблемою злиплих рису. Щоб цього не сталося, треба знати деякі особливості готування цієї страви: кількість інгредієнтів береться згідно з рецептурою, плов готують тільки з пропареного рису або спеціально сорти для плову (дів-зіра). Готуємо плов з яловичини на газовій плиті тільки в казані. Таким способом плов готується для великої компанії гостей.


Інгредієнти: на 16 порц.

  • Рис білий – 1 кг
  • Яловичина – 1.3 кг
  • Цибуля ріпчаста – 3 головки
  • Моркву – 1.5 кг
  • Часник – 3 головки
  • Зіра – 2 ч. л.
  • Масло рослинне – 200 гр.
  • Вода – 5 л
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Приправа (на вибір) – 2.5 ст. л.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Спочатку готуємо у вказаній в рецепті кількості всі інгредієнти для плову з яловичини на газовій плиті. Яловичину миємо, обсушуємо серветками і нарізаємо на середні шматочки. Цибулини і моркву чистимо і промиваємо холодною водою.

Ставимо казан на плиту на середній вогонь і добре розігріваємо в нього рослинне масло.

Цибулини шаткуємо на тонкі півкільця, перекладаємо в розігріту олію і обсмажуємо до рум’яного кольору.

Підготовлені шматочки яловичини перекладаємо в казан до смаженій луку.

Обсмажуємо шматочки яловичини до рум’яної скоринки з усіх боків.

Поки м’ясо смажиться, нарізаємо на тонку соломку моркву і перекладаємо її до м’яса. Смажимо морква також до рум’яного кольору.

Потім м’ясо з овочами по своєму смаку посипаємо сіллю і чорним перцем і все добре перемішуємо.

Потім в казан наливаємо половину вказаного в рецепті об’єму води і на великому вогні доводимо до закипання. Потім зменшуємо вогонь до мінімального і тушкуємо казан (м’ясо з овочами) протягом 40 хвилин під закритою кришкою.

До кінця гасіння насипаємо в казан зіру, додаємо приправу для плову і перемішуємо.

Ретельно промиваємо холодною водою рис і перекладаємо його в казан. Ложкою або шумівкою рис розподіляємо рівномірним шаром.

Потім шар рису кладуть очищені від зовнішньої лушпиння головки часнику і стручок перцю чилі.

Решту воду нагріваємо до гарячого стану і акуратно заливаємо нею рис з зирваком. Закриваємо казан кришкою. Тушкуємо плов на маленькому вогні протягом 25 хвилин.

По закінченні гасіння знімаємо пробу і перевіряємо готовність плову.

Якщо рис не повністю увібрав воду, то ложкою робимо декілька отворів у плові до дна казана і тримаємо плов на вогні, поки вода повністю не випарується.

Потім вимикаємо плиту і наполягаємо плов під закритою кришкою півгодини.

З приготованого плову видаляємо часникові головки і стручок перцю.

Потім плов акуратно перемішуємо, перекладаємо на велике блюдо або в порційні тарілки, декоруємо по своєму смаку і подаємо до столу.

Приємного апетиту і вдалих страв!

Плов без цибулі Плов в казані Плов з круглозерним рисом Плов на сковороді Плов у каструлі Справжній узбецький плов Узбецький плов в казані