Багато господині при приготуванні плову з яловичини на газовій плиті стикаються з дуже неприємною проблемою злиплих рису. Щоб цього не сталося, треба знати деякі особливості готування цієї страви: кількість інгредієнтів береться згідно з рецептурою, плов готують тільки з пропареного рису або спеціально сорти для плову (дів-зіра). Готуємо плов з яловичини на газовій плиті тільки в казані. Таким способом плов готується для великої компанії гостей.
Інгредієнти: на 16 порц.
- Рис білий – 1 кг
- Яловичина – 1.3 кг
- Цибуля ріпчаста – 3 головки
- Моркву – 1.5 кг
- Часник – 3 головки
- Зіра – 2 ч. л.
- Масло рослинне – 200 гр.
- Вода – 5 л
- Перець чорний мелений – за смаком
- Перець чилі – 1 шт.
- Приправа (на вибір) – 2.5 ст. л.
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Спочатку готуємо у вказаній в рецепті кількості всі інгредієнти для плову з яловичини на газовій плиті. Яловичину миємо, обсушуємо серветками і нарізаємо на середні шматочки. Цибулини і моркву чистимо і промиваємо холодною водою.
Ставимо казан на плиту на середній вогонь і добре розігріваємо в нього рослинне масло.
Цибулини шаткуємо на тонкі півкільця, перекладаємо в розігріту олію і обсмажуємо до рум’яного кольору.
Підготовлені шматочки яловичини перекладаємо в казан до смаженій луку.
Обсмажуємо шматочки яловичини до рум’яної скоринки з усіх боків.
Поки м’ясо смажиться, нарізаємо на тонку соломку моркву і перекладаємо її до м’яса. Смажимо морква також до рум’яного кольору.
Потім м’ясо з овочами по своєму смаку посипаємо сіллю і чорним перцем і все добре перемішуємо.
Потім в казан наливаємо половину вказаного в рецепті об’єму води і на великому вогні доводимо до закипання. Потім зменшуємо вогонь до мінімального і тушкуємо казан (м’ясо з овочами) протягом 40 хвилин під закритою кришкою.
До кінця гасіння насипаємо в казан зіру, додаємо приправу для плову і перемішуємо.
Ретельно промиваємо холодною водою рис і перекладаємо його в казан. Ложкою або шумівкою рис розподіляємо рівномірним шаром.
Потім шар рису кладуть очищені від зовнішньої лушпиння головки часнику і стручок перцю чилі.
Решту воду нагріваємо до гарячого стану і акуратно заливаємо нею рис з зирваком. Закриваємо казан кришкою. Тушкуємо плов на маленькому вогні протягом 25 хвилин.
По закінченні гасіння знімаємо пробу і перевіряємо готовність плову.
Якщо рис не повністю увібрав воду, то ложкою робимо декілька отворів у плові до дна казана і тримаємо плов на вогні, поки вода повністю не випарується.
Потім вимикаємо плиту і наполягаємо плов під закритою кришкою півгодини.
З приготованого плову видаляємо часникові головки і стручок перцю.
Потім плов акуратно перемішуємо, перекладаємо на велике блюдо або в порційні тарілки, декоруємо по своєму смаку і подаємо до столу.
Приємного апетиту і вдалих страв!
Плов без цибулі Плов в казані Плов з круглозерним рисом Плов на сковороді Плов у каструлі Справжній узбецький плов Узбецький плов в казані