Брусниця – неймовірно корисна ягода, з якої виходить дуже смачна начинка для пирога. З брусниці необхідно робити заготовки на зиму варення або компот, так як ягода лікує простудні захворювання, зупиняє кровотечі і позбавляє від висипки.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Брусниця – 1,5 кг
  • Яблука – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 500 гр.
  • Вода – 1 ст.

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування брусниці у власному соку у банках на зиму? Ягоди брусниці перед контактом з кип’яченою водою слід промити і злегка потовкти, інакше вони будуть лопатися, і розбризкувати сік. Потім ягоди необхідно змішати з водою і довести до кипіння.

На наступному етапі нам знадобиться залізне сито. Його ми ставимо поверх каструлі і проціджуємо рідина з м’якоттю. Допомагаємо собі ложкою або лопаткою.

Засипаємо в масу цукор і перемішуємо. Тепер промиваємо яблука і позбавляє їх від шкірки, насіння і «хвостиків». Нарізаємо плоди часточками або кубиками.

Висипаємо яблучні кубики або часточки в каструлю з брусничної масою. Коли суміш дійде до кипіння, вимкнути плиту і дати масі охолонути.

Потім масу потрібно знову закип’ятити і дати їй охолонути 2 або 3 години. Після охолодження суміш брусниці і яблук слід знову довести до кипіння і залити в заздалегідь підготовлені банки. Закатуємо ємності кришками і перевертаємо. Закутуємо пледом до охолодження.

Приємного аппетита!

Варенье