Дріжджова сирна коржик на кефірі в духовці відмінно підійде і в якості самостійної випічки до чаю або кави, та як додаток до різних других страв. Така коржик зробить будь-який суп або, наприклад, овочеве рагу ще смачніше і ситніше. Також ці вироби можна використовувати як базу для смачних бутербродів. Досить універсально! Для приготування цієї випічки рекомендуємо брати сир з високим відсотком жирності – він м’якше і добре плавиться, а коржі з них виходять соковитіше.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно пшеничне – 370 – 400 гр.
  • Кефір – 250 гр.
  • Масло вершкове – 60 гр.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Сухі дріжджі – 1 ч. л.
  • Сир Пармезан – 500 гр.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування дріжджової сирної коржі на кефірі в духовці? Замішуємо тісто. Для цього відміряємо кефір в зазначеній кількості і нагріваємо його до гарячого стану.

Кладемо в нього шматочок вершкового масла. Перемішуємо, поки масло повністю не розплавиться. Залишаємо кефірно-масляну суміш охолонути до теплого стану.

В іншу миску просіваємо половину норми борошна.

Висипаємо в неї сіль, цукровий пісок і сухі дріжджі, ретельно змішуємо сухі інгредієнти між собою.

Теплу кефірно-масляну суміш тонкою цівкою вливаємо в суху суміш, одночасно замішуючи тісто ложкою.

Вливаємо рослинне масло, перемішуємо.

Потім порціями підсипаємо борошно і поступово замішуємо м’яке, але добре тримає форму тісто. До рук воно після замішування не повинно липнути.

Скачуємо масу в гладкий кулю, кладемо його в миску і затягуємо харчовою плівкою. Ставимо тісто в тепле місце на один-півтора години для расстойки. За визначений час маса повинна помітно збільшитися в об’ємі.

Поки тісто піднімається, готуємо начинку. Твердий сир натираємо на крупній тертці. Особливо соковитими і смачними виходять коржі, якщо використовувати сир з високим відсотком жирності.

Отриману сирну стружку ретельно змішуємо зі сметаною – маса повинна почати формуватися в грудки.

обминаємо тісто руками і розрізаємо на чотири рівні частини. Кожну частину скачуємо в кулю.

Робочу поверхню змащуємо невеликою кількістю рослинного масла. Кожну частину розкачуємо з допомогою качалки в пласт з примірним діаметром у двадцять-двадцять два сантиметри.

Підготовлену сирну начинку ділимо відповідно до кількості частин тесту, плюс ще одна частина для посипання поверхні. Кладемо сирну масу по центру кожної розкатаної коржі. Вільні краї піднімаємо над начинкою і стискаємо разом. Добре защипуємо пальцями – виходить подоба мішечка. Перевертаємо заготівлю защипами вниз, притискаємо долонею і акуратно розкочуємо качалкою в коржі. Орієнтовна товщина начинених коржів – один сантиметр.

Деко змащуємо олією або застеляємо промасленим пергаментом. Викладаємо на нього підготовлені коржі на відстані один від одного, так як тісто збільшується при випіканні.

В окремому посуді добре збовтуємо яйце і отриманою сумішшю змащуємо поверхню коржів з допомогою силіконової пензлика.

Змащену яйцем поверхня рівномірно посипаємо залишеної сирною начинкою.

Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 220 градусів. Деко з коржиками встановлюємо на середній рівень і запікаємо протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин. Готові коржі помітно збільшуються в об’ємі і покриваються золотистою скоринкою.

Дістаємо їх з духовки, перекладаємо на сервірувальну тарілку і відразу подаємо до столу. Остиглі коржі зберігаємо в закритому посуді або в пакеті і розігріваємо в мікрохвильовці при необхідності.

Приємного аппетита!

Лепешки