Горохова каша – старе добре російське блюдо, яке в наші дні не користується особливою популярністю. Варто спробувати приготувати його хоч раз – і ви будете робити його часто: воно готується нехлопотно, дешеве і смачне. Єдиний момент, який важливо враховувати, це замочування гороху. Якщо його замочити на кілька годин, то він звариться значно швидше. Якщо ж обійтися без замочування, то варіння тоді займе пару годин. Дуже зручно готувати горохову кашу в мультиварці: можна залишити її без контролю і просто дочекатися сигналу закінчення програми. Горох не пригорить і вийде смачним.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Горох – 2 склянки
  • Вода – 4 склянки
  • Сіль – за смаком
  • Масло вершкове – 30 гр.

Процес приготування:

Готувати гроховую кашу в мультиварці Філіпс легко! Горох покласти в друшляк і добре промиваємо під струменем прохолодної води. Промиваємо його до тих пір, поки вода не буде витікати повністю чиста і не буде пінитися. Ретельно промити горох важливо – пюре тоді вийде м’яким, чистим, варіння буде відбуватися без накипу і піни. До речі, горох можна брати будь-який: дроблений, колотий або цілий. Важливо, щоб сировина була якісним, чистим і без домішок. Промитий горох заливаємо холодною водою і залишаємо на шість-сім годин. Після замочування промиваємо його ще раз і висипаємо в чашу мультиварки.

Вливаємо гарячу воду у зазначеній кількості. Перемішуємо. Рідина повинна покривати горох приблизно на півтора сантиметра.

Додаємо сіль за смаком.

Закриваємо каструлю кришкою і включаємо режим «Гасіння» на одну годину.

Після закінчення часу заданої програми мультиварку вимикаємо. Відкриваємо кришку: можна буде побачити, як змінився горох. Він зблід, повністю розварився і став пухким. Кладемо в чашу до гороху шматочок вершкового масла і добре все перемішуємо дерев’яною лопаткою. М’який горох легко перетворюється в пюре навіть при перемішуванні. Додатково пробуємо на смак вийшло пюре і при необхідності досолює. Гаряче пюре може здатися рідкуватим. Однак, якщо дати йому трохи постояти і трохи охолонути, то консистенція зміниться. Пюре помітно загусне і ущільниться.

Розкладаємо пюре по тарілках і подаємо до столу в гарячому вигляді. З гороховим пюре добре поєднується тушкована і смажена свинина, особливо грудинка, реберця, копченості. Якщо ви любите більш легкі комбінації, то подайте до пюре просто свіжі овочі.

Приємного апетиту!

Горохова каша Горохова каша в мультиварці Горохова каша на воді Каші