грузді Мариновані – одна з найбільш улюблених закусок на столі. Хрусткі, ароматні, вони гарні і як доповнення до різних страв з м’яса, птиці, овочів. Замаринувати гриби зовсім нескладно. Дуже важливо приступити до обробки і заготівлі груздів, практично відразу після їх збирання, оскільки чим довше зволікати, тим швидше вони псуються. Перед маринуванням обов’язковий процес варіння. Всі подробиці викладені в даному рецепті з покроковими фото.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Грузді білі – 2 кг
  • Сіль велика – 4 ст. л.
  • Вода (для маринування) – 1 л.
  • Оцтова есенція – 1 ст. л.
  • Перець чорний горошок – 20 шт.
  • Лавровий лист – 2 – 3 шт.
  • Часник – 2 – 3 зуб.
  • Парасольки кропу – 1 шт.
  • Кріп – 1 – 2 шт.

Процес приготування:

Рецепт приготування маринованих груздів в банках на зиму смачний! Зібрані грузді відразу після збору перебираємо: випадковий викидаємо сміття, ніжки і капелюшки зачищаємо ножем від забруднень, дефектні частини вирізаємо. Підготовлені грузді ретельно промиваємо кілька разів під проточною водою. Великі гриби розрізаємо на частини, дрібні – йдуть в хід цілком. Промиті грузді складаємо в об’ємну каструлю, заливаємо холодною водою, трохи підсолюємо і ставимо на плиту. Доводимо рідину до кипіння і варимо протягом сорока хвилин. Після закінчення часу варіння воду зливаємо, а грузді викладаємо в друшляк, щоб стекла зайва рідина.

Для приготування маринаду в підходящу каструлю вливаємо воду в зазначеній кількості, додаємо сіль, горошини чорного перцю і лаврове листя. Доводимо маринад до кипіння і вливаємо оцтову есенцію. Перемішуємо і знімаємо з плити.

Банки моєму содовим розчином і ошпарюємо окропом. Також чинимо і з кришками. У підготовлені сухі банки укладаємо проціджений від відвару грузді. Зверху викладаємо промиті і обсушені стебла і суцвіття кропу. Зубки часнику очищаємо, моєму і кладемо в банки на покладену зелень.

Заливаємо киплячим маринадом банки з груздями і зеленню. Відразу закручуємо кришками. Перевертаємо банки догори дном для перевірки герметичності і в такому положенні даємо їм повністю охолонути. Після охолодження прибираємо заготовки в прохолодне темне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Білі грузді на зиму Гриби на зиму Грузді без стерилізації на зиму Грузді на зиму Мариновані білі грузді Мариновані гриби на зиму