Дуже ароматна запіканка з рум’яної сирної скоринкою і ситної грибною начинкою. Ідеальне блюдо, щоб зібратися у вузькому колі близьких людей і розділити трапезу за неспішною бесідою. До такої запіканці ідеально підійде охолоджене біле вино.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Картопля – 1 кг
- Лисички свіжі – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Сметана – 250 гр.
- Вершки 10% – 100 мл
- Яйце – 1 шт.
- Сир Пармезан – 100 гр.
- Масло вершкове – 2 – 3 для змащування
- Масло рослинне – для смаження
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зелень – 3 пучка
Процес приготування:
Почнемо готувати картопляну запіканку з грибами і сиром. Лисички очищаємо від можливих домішок, промиваємо, обсушуємо. Якщо використовуються інші гриби, їх також необхідно ретельно промити і попередньо відварити перед смаженням. Ріпчасту цибулю очищаємо і дрібно нарізаємо. У сковорідці розігріваємо рослинне масло і кладемо туди гриби з цибулею. Періодично помішуючи, смажимо протягом півгодини до готовності.
Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо й нарізаємо кружечками завтовшки не більш п’яти міліметрів.
В окремому посуді змішуємо сметану, вершки і яйце. Потрібно скористатися віночком або міксером, щоб суміш вийшла повністю однорідною. Додаємо сіль за смаком.
Жаростійку форму для запікання змащуємо вершковим маслом. Викладаємо у форму першим шаром кружечки картоплі. Зверху можна трохи посолити і присипати чорним меленим перцем. На картоплю викладаємо половину смажених грибів з цибулею.
На гриби виливаємо половину сметанно-яєчної суміші.
Укладаємо картоплю щільним шаром по всьому периметру форми, намагаючись повністю покрити грибну начинку. Викладаємо другу половину грибів з цибулею, відклавши кілька штук для прикраси. Покриваємо їх знову залишилися картоплею. Заливаємо рештою яєчно-сметанною сумішшю. Твердий сир натираємо на крупній тертці і густо посипаємо їм поверхню запіканки.
Духовку розігріваємо до 180 градусів. У гарячу духовку ставимо форму з запіканкою на нижній рівень. Запікаємо протягом години. За цей час картопля повинен повністю стати м’яким, а сирна скоринка зверху – добре зарум’яниться. Якщо картоплю ще твердий, продовжуємо запікання далі, прикривши форму фольгою, щоб верх не підгорів. Готову запіканку дістаємо з духовки і даємо трохи охолонути, щоб не обпектися при подачі. Поверхня прикрашаємо відкладеними грибами і декількома гілочками зелені.
Приємного апетиту!
Запіканка з картопляного пюре в духовці Картопля з лисичками Картопляна запіканка з грибами в духовці Картопляна запіканка з грибами і сметаною в духовці Картопляна запіканка з сиром і грибами в духовці Картопляна запіканка з сиром і яйцем в духовці