Сьогодні будемо готувати кыстыбый на сметані! Кыстыбый – це традиційні татарські і башкирські коржі, оформлені у вигляді півмісяця і начинені, як правило, картопляним пюре. Готувати їх зовсім нескладно, а необхідні інгредієнти знайдуться на будь-якій кухні. Кыстыбый можна подати на сніданок, вечерю або ситного перекусу. Також ці коржі відмінно підходять як додаток до різних супів.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Борошно пшеничне – 400 гр.
  • Сметана – 200 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Картопля – 700 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Молоко коров’яче – 150 гр.
  • Масло – для змазування

Процес приготування:

Рецепт кыстыбая на сметані смачний! Щоб приготувати тісто, в мисці збовтуємо до однорідності яйця, сметану і сіль.

Потім частинами підсипаємо попередньо просіяного через дрібне сито борошно.

Замішуємо пружне еластичне тісто. Місимо його, поки воно не перестане липнути до рук і поверхонь.

Скачуємо з тіста кулю і накриваємо його рушником. Залишаємо на п’ятнадцять-двадцять хвилин на столі, щоб набухла клейковина.

Картоплю очищаємо від шкірки і відварюємо в підсоленій воді до повної готовності. Щоб скоротити час варіння, можна бульби розрізати на невеликі частини. Потім зливаємо відвар, а картоплю розминаємо в пюре.

Молоко нагріваємо до гарячого стану і вливаємо в пюре.

Також кладемо вершкове масло і сіль за смаком. Перемішуємо до поной однорідності.

Ріпчасту цибулю очищаємо і дрібно рубаємо ножем. Обсмажуємо його в невеликій кількості рослинної олії до легкого золотистого кольору. Додаємо у готове пюре обсмажену цибулю і ретельно перемішуємо. Начинка готова.

після розстойки Тісто ділимо 10-12 рівних частин. З допомогою качалки кожну частину тіста розкачуємо в тонкий коло. При необхідності підсипаємо більше борошна, щоб тісто не прилипало під час роботи.

Для того, щоб готові кыстыбый виглядали рівними і красивими, поверх розкатаної коржі кладемо тарілку потрібного діаметра догори дном. Виступаючі нерівні краї тіста ножем обрізаємо – вийшов ідеальний коло.

На розігрітій сухій сковороді обсмажуємо підготовлені коржі з тіста з обох сторін. Смажимо при середньо-високій температурі плити по півтори-дві хвилини з кожного боку. Стежимо, щоб тісто не пригоріло.

кожен коржик після обсмажування змащуємо розтопленим вершковим маслом.

Після цього на одну половину змащеній боку коржі викладаємо картопляну начинку.

Другий половиною її прикриваємо – вийшов начинений кысытбый у формі півмісяця.

Змащуємо другу поверхню вершковим маслом і відразу подаємо до столу.

Приємного аппетита!

Кыстыбый