Солити лисички можна як холодним способом, так і гарячим. У першому випадку доводиться чекати досить довго, поки гриби просолятся, адже попередня термічна обробка відсутня. У разі гарячого способу час просолювання істотно скорочується і ласувати готовими солоними лисичками можна вже через добу. Заготовлені таким чином лисички відмінно зберігаються і протягом всієї зими.
Інгредієнти: на 3 л.
- Лисички свіжі – 4,5 кг
- Сіль крупна (для посипання) – 130 – 140 гр.
- Вода (для врки) – 4 л.
- Сіль (для врки) – 2 ст. л.
- Лавровий лист – 8 шт.
- Часник – 12 зуб.
- Перець чорний горошок – 15 шт.
- Гвоздика – 6 бутонів
Процес приготування:
Для того щоб приготувати лисички швидкої засолювання гриби перебираємо від сміття, зачищаємо кінчиком ножа від забруднень, зрізаємо пошкоджені ділянки. Ретельно підготовлені гриби промиваємо під проточною водою. Великі екземпляри розрізаємо на кілька частин.
Часник очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо кожен зубок на брусочки.
Для відварювання лисичок спочатку необхідно підготувати воду зі спеціями. Для цього в об’ємну каструлю вливаємо зазначений об’єм води і додаємо в неї половину від усієї кількості спецій: лаврового листя, горошків чорного перцю і гвоздики. Доводимо воду зі спеціями до кипіння і додаємо лисички.
гриби Варимо протягом п’ятнадцяти хвилин при кипінні середньої інтенсивності. Після відварювання відкидаємо лисички на друшляк і проціджуємо. Відвар зберігаємо. З грибів витягаємо лаврове листя і гвоздику – вони не потрібні.
Банки і кришки моєму содовим розчином. Потім стерилізуємо будь-яким зручним способом. Укладаємо лисички в підготовлені банки шарами, пересипаючи кожен сіллю і перекладаючи брусочками часнику, а також залишками спецій.
Заповнені лисичками банки заливаємо збереженим відваром і відразу закручуємо кришками. Даємо заготівлях охолонути і прибираємо їх в прохолодне темне місце на зберігання.
Приємного апетиту!
Гриби на зиму Солоні гриби на зиму Як готувати лисички - рецепти