Синя ніжка – гриб, який має кілька назв. Ви можете зустріти такі назви, як синеножка, рядовка лиловоногая, подотавник або синій корінь. Забарвлення грибів моментально кидається в очі. Сині ніжки мають ніжний смак і легкий ненав’язливий фруктовий аромат. Пропоную приготувати мариновані сині ніжки на зиму в банках.


Інгредієнти: на 5 арк.

  • Рядовка – 5 кг
  • Гвоздика – 10 бутонів
  • Перець чорний горошок – 15 шт.
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Сіль – 3 ст. л.
  • Лимонна кислота – 1 ст. л.
  • Коріандр – за смаком
  • Кориця – за смаком
  • Перець духмяний горошок – 6 шт.

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування маринованої синьою ніжки в банках на зиму? Ретельно переберіть синеножки, очистіть від шкірки і промийте в холодній проточній воді. Великі екземпляри наріжте на кілька частин. Вимиті синеножки викладіть в глибоку каструлю. Поставте на помірний вогонь і залийте холодною водою, таким чином, щоб вона повністю покривала гриби. Доведіть до кипіння і варіть гриби 30 хвилин, періодично помішуючи і знімаючи піну.

Зварені синеножки злийте через сито або друшляк. Добре промийте під холодною водою, дайте стекти зайвої рідини.

Тим часом ретельно вимийте банки в теплій воді з харчовою содою, після чого стерилізуйте банки зручним способом – в мікрохвильовій печі, в духовій шафі або на водяній бані. Кришки обдайте окропом або прокип’ятіть в окремій каструлі 7-10 хвилин.

Підготуйте необхідні спеції.

Каструлю промийте і знову викладіть в неї промиті синеножки.

В іншій каструлі приготуйте маринад. Налийте необхідну кількість холодної питної води. Потім додайте сіль, гвоздику, чорний перець горошком, перець запашний, мелену корицю, лавровий лист і насіння коріандру. Поставте на помірний вогонь і доведіть до кипіння. Прокип’ятіть приблизно 10 хвилин.

Приготовленим маринадом залийте каструлю з синеножками. Додайте лимонну кислоту. І прокип’ятіть 10 хвилин.

Скориставшись шумівкою, щільно розкладіть синеножки по стерильним банкам і залийте маринадом. Гарячі банки обережно, щоб не обпектися, загорніть стерильними кришками з допомогою закаточной машинки.

Гарячі банки з маринованими синеножками переверніть догори дном, закутайте чим-небудь теплим, і залиште в такому стані до повного охолодження. Охолоджені банки з маринованими синеножками перемістіть в темне прохолодне місце або в холодильник на зберігання.

Приємного апетиту!

Гриби на зиму Мариновані гриби на зиму Мариновані рядовки на зиму Рецепти з рядовки Рецепти з синеножки