Синя ніжка – гриб, який має кілька назв. Ви можете зустріти такі назви, як синеножка, рядовка лиловоногая, подотавник або синій корінь. Забарвлення грибів моментально кидається в очі. Сині ніжки мають ніжний смак і легкий ненав’язливий фруктовий аромат. Пропоную приготувати мариновані сині ніжки на зиму в банках.
Інгредієнти: на 5 арк.
- Рядовка – 5 кг
- Гвоздика – 10 бутонів
- Перець чорний горошок – 15 шт.
- Лавровий лист – 5 шт.
- Сіль – 3 ст. л.
- Лимонна кислота – 1 ст. л.
- Коріандр – за смаком
- Кориця – за смаком
- Перець духмяний горошок – 6 шт.
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування маринованої синьою ніжки в банках на зиму? Ретельно переберіть синеножки, очистіть від шкірки і промийте в холодній проточній воді. Великі екземпляри наріжте на кілька частин. Вимиті синеножки викладіть в глибоку каструлю. Поставте на помірний вогонь і залийте холодною водою, таким чином, щоб вона повністю покривала гриби. Доведіть до кипіння і варіть гриби 30 хвилин, періодично помішуючи і знімаючи піну.
Зварені синеножки злийте через сито або друшляк. Добре промийте під холодною водою, дайте стекти зайвої рідини.
Тим часом ретельно вимийте банки в теплій воді з харчовою содою, після чого стерилізуйте банки зручним способом – в мікрохвильовій печі, в духовій шафі або на водяній бані. Кришки обдайте окропом або прокип’ятіть в окремій каструлі 7-10 хвилин.
Підготуйте необхідні спеції.
Каструлю промийте і знову викладіть в неї промиті синеножки.
В іншій каструлі приготуйте маринад. Налийте необхідну кількість холодної питної води. Потім додайте сіль, гвоздику, чорний перець горошком, перець запашний, мелену корицю, лавровий лист і насіння коріандру. Поставте на помірний вогонь і доведіть до кипіння. Прокип’ятіть приблизно 10 хвилин.
Приготовленим маринадом залийте каструлю з синеножками. Додайте лимонну кислоту. І прокип’ятіть 10 хвилин.
Скориставшись шумівкою, щільно розкладіть синеножки по стерильним банкам і залийте маринадом. Гарячі банки обережно, щоб не обпектися, загорніть стерильними кришками з допомогою закаточной машинки.
Гарячі банки з маринованими синеножками переверніть догори дном, закутайте чим-небудь теплим, і залиште в такому стані до повного охолодження. Охолоджені банки з маринованими синеножками перемістіть в темне прохолодне місце або в холодильник на зберігання.
Приємного апетиту!
Гриби на зиму Мариновані гриби на зиму Мариновані рядовки на зиму Рецепти з рядовки Рецепти з синеножки