Плов з качки з айвою вважається нетрадиційних варіантом цієї страви, але тим не менш дуже смачним і соковитим. Разом з айвою до плову зазвичай додають трохи чорносливу. Фруктова кислота айви робить м’ясо качки більш м’яким і чорнослив надає страві пікантну димну нотку, як при готуванні на відкритому вогні. Бажано готувати плов на витопленому качиному жирі як аналогу курдючного сала в класичному плові, але його добре замінює рослинне масло. Готувати плов з айвою можна в будь-якому посуді.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Качка домашня – 1 кг
  • Рис білий – 500 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Айва – 2 шт.
  • Чорнослив – 100 гр.
  • Зіра – за смаком
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Готувати плов з качки з айвою просто! З качиної тушки можете зняти шкіру, якщо у вас птиця домашня. Потім качку обробити на порційні шматочки. Цибулю почистіть і наріжте на тонкі півкільця. У казані добре накалите (до появи легкого димку) рослинна олія з частиною (якщо у вас є) качиного жиру. У маслі обсмажте до золотистого кольору цибулю і перекладіть до нього качині крила і стегна.

Обсмажуйте їх недовго, так як в качиному м’ясі немає зайвої вологи.

Моркву нашаткуйте тонкою соломкою, покладіть в казан і посипте її зірою.

Коли морква стане м’якою, перекладіть в казан решта шматочки качки і по своєму смаку посоліть.

М’ясо обсмажте до зміни кольору, потім налийте в казан чисту воду і тушкуйте зірвак протягом 30 хвилин, більше не треба, так як м’ясо птиці досить ніжне.

За цей час айву промийте, наріжте скибочками і укладіть поверх м’яса. Якщо плоди айви у вас не старі, гасити її довго не треба. В плов з айвою часник і перець не додаються.

Потім добре промийте холодною водою потрібну кількість рису. Рис можете брати звичайний білий. Промитий рис викладіть рівним шаром поверх айви. Потім залийте рис з айвою і м’ясом чистою водою, щоб її рівень був на 1 палець вище шару рису.

Коли плов закипить, зробіть невеликий вогонь і тушкуйте плов під закритою кришкою протягом 30-40 хвилин, поки рис повністю вбере всю рідину. Коли вода в казані почне випаровуватися, викладіть поверх рису промитий чорнослив.

Приготований плов з качки з айвою залиште на 10-15 хвилин для настоювання, потім перемішайте і можете подавати до столу.

Смачного!

Азербайджанський плов Вірменський плов Плов Плов без м'яса Плов без цибулі Плов в казані Узбецький плов в казані