Плов з качки з айвою вважається нетрадиційних варіантом цієї страви, але тим не менш дуже смачним і соковитим. Разом з айвою до плову зазвичай додають трохи чорносливу. Фруктова кислота айви робить м’ясо качки більш м’яким і чорнослив надає страві пікантну димну нотку, як при готуванні на відкритому вогні. Бажано готувати плов на витопленому качиному жирі як аналогу курдючного сала в класичному плові, але його добре замінює рослинне масло. Готувати плов з айвою можна в будь-якому посуді.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Качка домашня – 1 кг
- Рис білий – 500 гр.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Айва – 2 шт.
- Чорнослив – 100 гр.
- Зіра – за смаком
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Готувати плов з качки з айвою просто! З качиної тушки можете зняти шкіру, якщо у вас птиця домашня. Потім качку обробити на порційні шматочки. Цибулю почистіть і наріжте на тонкі півкільця. У казані добре накалите (до появи легкого димку) рослинна олія з частиною (якщо у вас є) качиного жиру. У маслі обсмажте до золотистого кольору цибулю і перекладіть до нього качині крила і стегна.
Обсмажуйте їх недовго, так як в качиному м’ясі немає зайвої вологи.
Моркву нашаткуйте тонкою соломкою, покладіть в казан і посипте її зірою.
Коли морква стане м’якою, перекладіть в казан решта шматочки качки і по своєму смаку посоліть.
М’ясо обсмажте до зміни кольору, потім налийте в казан чисту воду і тушкуйте зірвак протягом 30 хвилин, більше не треба, так як м’ясо птиці досить ніжне.
За цей час айву промийте, наріжте скибочками і укладіть поверх м’яса. Якщо плоди айви у вас не старі, гасити її довго не треба. В плов з айвою часник і перець не додаються.
Потім добре промийте холодною водою потрібну кількість рису. Рис можете брати звичайний білий. Промитий рис викладіть рівним шаром поверх айви. Потім залийте рис з айвою і м’ясом чистою водою, щоб її рівень був на 1 палець вище шару рису.
Коли плов закипить, зробіть невеликий вогонь і тушкуйте плов під закритою кришкою протягом 30-40 хвилин, поки рис повністю вбере всю рідину. Коли вода в казані почне випаровуватися, викладіть поверх рису промитий чорнослив.
Приготований плов з качки з айвою залиште на 10-15 хвилин для настоювання, потім перемішайте і можете подавати до столу.
Смачного!