Один з варіантів плову з кальмарами, де спочатку готуємо «базу» з рису і овочів, і тільки потім додаємо кальмари. Ніжні морепродукти залишаться м’якими, так як час їх готування скорочено до мінімуму. Рис краще всього використовувати довгий, також добре підходить пропарений. Зернятка в процесі готування не будуть склеюватися і плов буде розсипчастим.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис білий – 1,5 склянки
- Кальмари – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Морква – 1 шт.
- Часник – 1 – 2 зуб.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Куркума – за смаком
- Сіль – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Готувати плов з кальмарами на сковороді просто! У товстостінній сковороді з високими бортами розігріваємо таку кількість рослинного масла, щоб воно покрило дно шаром у півтора-два сантиметри. Добре розігріваємо його – припустиме дочекатися навіть легкого димку. Температуру плити після такого розігріву масла знижуємо до середньої.
Ріпчасту цибулю чистимо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на маленькі шматочки. Висипаємо в гаряче масло цибулю і обсмажуємо його пару хвилин, безперервно помішуючи, поки він не стане прозорим і не почне покриватися золотистою скоринкою.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо тонкою соломкою. Додаємо моркву до смаженій цибулі і продовжуємо смажити все разом до м’якості моркви. Не забуваємо весь час помішувати, щоб овочі рівномірно обжарились і не пригоріли. Морква також повинна почати злегка рум’янитися.
Рис попередньо моєму в кількох працях води: зернятка повинні звільнитися від зайвого крохмалю і стати напівпрозорими. Поміщаємо промиту крупу в сковороду на зажарку, вирівнюємо її в плоский шар. Зубки часнику моєму, не очищаємо від лушпиння і встромляємо в рис. Доливаємо таку кількість гарячої води, щоб вона покрила рис на півтора-два сантиметри. Додаємо за смаком сіль, куркуму, чорний мелений перець.
Не закриваємо сковороду кришкою і доводимо рідина в плові до кипіння. Чекаємо, поки вона випарується з поверхні. За цей час рідина рис повинен стати напівготові – м’яким зовні і трохи твердими всередині.
Паралельно готуємо кальмари: добре промиваємо їх у проточній прохолодній воді, знімаємо верхню плівку. Витягуємо внутрішній прозорий хрящ. Підготовлені тушки покласти в миску або каструлю і заливаємо окропом на три-чотири хвилини.
Після цього воду з кальмарів зливаємо, а тушки ріжемо на тонкі довгі смужки.
Тим часом вода з рису википіла повністю.
Нарізані кальмари викладаємо на плов у рівний шар і закриваємо кришкою сковороду. Вимикаємо Плиту і залишаємо плов дійти до готовності на десять-п’ятнадцять хвилин.
Готовий плов акуратно перемішуємо і розкладаємо по порційних тарілках і подаємо на стіл в гарячому вигляді зі свіжими овочами.
Приємного апетиту!
Плов Плов без м'яса Плов без моркви Плов з морепродуктів Плов на сковороді