Пропонуємо рецепт незвичайного плову. Готуємо його з рису басматі, без додавання м’яса. Щоб забезпечити страви насиченість, як зазвичай попередньо обсмажуємо овочі: моркву і два види болгарського перцю. А потім додаємо горішки – це для ситності і додаткового смакового нюансу. Ближче до кінця приготування плову додаємо шматочки ананаса і виноград – цей етап не є обов’язковим, але любителям смакових контрастів точно припаде до смаку. З додаванням солодких шматочків плов набуває особливий настрій. Таке блюдо відмінно доповнить келих білого вина.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис басматі – 350 гр.
- Морква – 1 шт.
- Болгарський перець солодкий (червоний) – 1 шт.
- Болгарський перець солодкий (зелений) – 1 шт.
- Кешью – 75 гр.
- Ананас консервований – 6 – 7 гуртків
- Виноград Кишмиш – 1 гілка
- Паприка – 0.33 ч. л.
- Базилік свіжий – 1 щіпка
- Орегано – 1 щіпка
- Перець чорний мелений – 0.25 ч. л.
- Шафран – 1 щіпка
- Сіль – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Як почати готувати плов з овочами без м’яса? Відразу підготуємо рис. Поміщаємо його в миску і промиваємо в кількох працях води. Остання вода повинна зливатися з крупи повністю прозорою і чистою. А самі зернятка повинні придбати кілька «скляний» вид. Кільця консервованого ананаса виймаємо з банки і даємо сиропу стекти.
Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на маленькі кубики. У глибокій сковороді або в інший товстостінній посуді розігріваємо невелику кількість рослинної олії до гарячого стану. Висипаємо в розігріте масло кубики моркви і обсмажуємо на середньому вогні до легкого рум’янцю. Не забуваємо помішувати в процесі.
Червоний і зелений болгарський перець промиваємо, вирізаємо плодоніжку і видаляємо насіннєве вміст. М’якоть ріжемо невеликими шматочками. висипаємо нарізаний перець в сковороду до моркви, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати все разом ще чотири-п’ять хвилин. Шматочки перцю стануть м’якше і почнуть виділяти сік.
Додаємо горішки в сковорідку до овочів, перемішуємо. Крім кешью, також добре підходить фундук, мигдаль, кедрові горіхи. Обсмажуємо все разом, поки волога від овочів не випарується. Це займе не більше п’яти хвилин.
Додаємо до засмажки з овочів і горіхів сіль, спеції і ароматні трави: базилік, орегано, чорний мелений перець, солодку паприку, розтертий шафран. Перемішуємо.
Потім додаємо в сковорідку промитий рис, вирівнюємо його в плоский шар. Вливаємо гарячу воду в такому обсязі, щоб вона покрила рис на півтора сантиметра. Закриваємо сковороду кришкою і доводимо плов до кипіння. Потім зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо страву протягом двадцяти хвилин орієнтовно до готовності рису. Плов перемішувати в процесі не потрібно.
За п’ять-десять хвилин до готовності відкриваємо кришку і збираємо плов в гору – від країв до центру. Закриваємо кришкою знову.
Виноград зриваємо з гілочок, промиваємо й обсушуємо. Кільця ананасів нарізаємо на шматочки. Додаємо в плов виноград і ананаси, перемішуємо і вимикаємо плиту. Закриваємо блюдо кришкою, накриваємо теплим пледом і залишаємо на вимкненій плиті в такому положенні на двадцять хвилин – за цей час плов «дійде».
Плов виходить розсипчастим, практично сипучим.
Готовий плов розкладаємо по порційних тарілках. Подаємо до столу в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Плов Плов без м'яса Плов в казані Плов з овочами Плов з рисом басматі Плов на сковороді