Узбецький плов з нутом і родзинками – розкішний насиченим смаком, в якому ідеально поєднуються нотки смаженого м’яса, нуту, солодкого родзинок і барбарису з кислинкою. І це ми ще не згадали про прянощі. Щоб поласувати цією стравою зовсім не обов’язково йти в ресторан узбецької кухні. При бажанні можна приготувати такий плов і вдома. В процесі немає нічого складного. Головне – дотримувати певну послідовність при закладці інгредієнтів. Ну і, звичайно, вивчіть список необхідних продуктів.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Рис білий – 500 гр.
  • М’ясо – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Морква – 1 шт.
  • Нут – 150 гр.
  • Барбарис – 1 ст. л.
  • Родзинки – 2 ст. л.
  • Часник – 1 головка
  • Зіра – за смаком
  • Приправа (на вибір) – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чилі – 0.5 шт.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Зелень – для прикраси

Процес приготування:

Готувати узбецький плов з нутом і родзинками легко! Нут моєму від зовнішніх можливих забруднень, перебираємо від дефектних примірників. Висипаємо горох в глибоку миску і заливаємо холодною водою. Залишаємо нут замачиваться на шість-вісім годин. Зручно залишати на ніч.

Рис промиваємо до прозорої води. Зернятка повинні звільнитися від зайвого крохмалю – це забезпечить розсипчастість плову. Якщо у вас бурий рис, шліфований, то його необхідно замочити на кілька годин перед приготуванням плову. Якщо ж рис звичайний білий, то достатньо просто добре його промити.

З ріпчастої цибулі знімаємо піну, миємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця.

Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонку довгу соломку.

В казан або товстостінну сковороду вливаємо олію так, щоб воно покрило дно шаром в п’ять міліметрів. Розігріваємо.

Спочатку в гаряче масло висипаємо ріпчасту цибулю і обсмажуємо його до напівпрозорості.

М’ясо обсушуємо і ріжемо невеликими кубиками. Викладаємо м’ясо до цибулі, перемішуємо і продовжуємо готувати, поки м’ясні шматочки не почнуть злегка рум’янитися.

Потім додаємо моркву, перемішуємо і смажимо далі ще п’ять-шість хвилин до м’якості моркви.

Висипаємо в казан до м’яса і овочів підготовлений нут (воду від замочування зливаємо).

Родзинки промиваємо і висипаємо слідом за нутом. Вливаємо таку кількість води, щоб вона покрила вміст казана на два сантиметри. Додаємо сіль за смаком.

Головку часнику трьом в руках, щоб зняти верхню лушпиння, потім моєму, і трохи зрізаємо нижню частину так, щоб зубки трималися разом. Кладемо часник в казан, занурюємо його в рідину.

Всипаємо барбарис, приправу для плову і половинку перцю чилі.

Доводимо все разом до кипіння й тушкуємо десять хвилин.

Після закінчення зазначеного часу витягаємо часник і гострий перець, відкладаємо вбік. Тепер викладаємо в казан промитий рис. Ні в якому разі не перемішуємо його з м’ясом і овочами. Вирівнюємо крупу поверх вмісту казана в плоский шар.

Рис повинен бути покритий рідиною приблизно на один сантиметр. Якщо рідини недостатньо, влийте ще гарячої води. Поверх рису висипаємо зіру і викладаємо відстрочені перчик і часник.

Закриваємо казан кришкою і готуємо плов на повільному вогні протягом тридцяти хвилин.

Після закінчення зазначеного часу вимикаємо плиту, а плов акуратно перемішуємо і залишаємо в казані під кришкою ще на двадцять-двадцять п’ять хвилин дійти до готовності.

Розкладаємо готовий плов з казана по тарілках, подаємо до столу в гарячому вигляді, посипавши зверху свіжою січеною зеленню. Ідеальний супровід – салат зі свіжих овочів.

Смачного!

Пісний плов з грибами Плов Плов без моркви Плов з барбарисом Плов з круглозерним рисом Плов з м'ясом в казані Плов з м'ясом і нутом Плов з розсипчастим рисом