Один з найпопулярніших видів заготовок на зиму – це кубанський салат. Він складається з шести видів сезонних овочів, за смаком ідеально гармоніюють між собою. Кубанський салат – це справжнє джерело вітамінів і поживних речовин, закручених під кришкою. Свіжі овочі маринуються у власному соку, після чого піддаються стерилізації. Завдяки цьому салат залишається хрустким і соковитим, а також зберігає смак щойно приготованого свіжого салату.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Капуста білокачанна – 500 гр.
  • Помідори свіжі – 500 гр.
  • Болгарський перець солодкий – 500 гр.
  • Огірки – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 250 гр.
  • Морква – 250 гр.
  • Оцет столовий 9% – 50 мл
  • Цукор-пісок – 60 гр.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Лавровий лист – 4 – 6 шт.

Процес приготування:

Приступимо до приготування салату Кубанський з капустою, огірками і перцем болгарським на зиму. Ріпчасту цибулю чистимо, промиваємо і замочуємо в холодній воді на 15-20 хвилин. Потім шаткуємо його тонкими півкільцями і викладаємо в глибоку емальовану миску.

Капусту промиваємо під проточною водою, даємо трохи обсохнути на кухонному рушнику, потім тонко шаткуємо за допомогою спеціального ножа.

Моркву чистимо, промиваємо і натираємо на крупній тертці. Огірки промиваємо, трохи обсушуємо на кухонному рушнику, відрізаємо кінчики і нарізаємо тонкими півкільцями.

Помідори промиваємо, трохи обсушуємо і нарізаємо невеликими шматочками довільної форми. Болгарський перець промиваємо, чистимо від плодоніжок і насіння і шаткуємо тонкої соломою. Змішуємо овочі в глибокій ємності, додаємо цукор і сіль, надягаємо рукавички і добре перемішуємо салат, трохи приминаючи овочі, щоб вони пустили сік. Залишаємо тарілку з овочами на 30-40 хвилин, щоб вони трохи промариновались у власному соку.

Банки для салату промиваємо питною содою, добре споліскують проточною водою і стерилізуємо у духовій шафі 5-7 хвилин при температурі 120 градусів, перевернувши їх шийками вниз, після чого виймаємо їх з духовки і залишаємо до повного охолодження. Потім в кожну баночку кладемо лавровий лист і розкладаємо салат по банкам.

Банки з салатом прикривають кришками і ставимо в глибоку каструлю, на дно якої покладена бавовняна серветка. Наливаємо в каструлю воду так, щоб вона по плечики покрила банки, і ставимо її на середній вогонь. Доводимо воду до кипіння, зменшуємо вогонь і стерилізуємо салат 25-30 хвилин.

Готовий салат щільно закручуємо простерилизованными кришками, ставимо банки догори дном і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі. Потім прибираємо салат на зберігання в темне прохолодне місце.

Овочеві салати на зиму Салат з капусти і перцю на зиму Салат з капусти і помідорів на зиму Салат з капусти, огірків і цибулі на зиму Салат з моркви на зиму Салат з огірків в томаті на зиму Салат з перцю і моркви на зиму