Чорниця, як і інші літні ягоди, не тільки смачна сама по собі, але і добре підходить для домашньої випічки, як в свіжому, так і замороженому вигляді. У цьому рецепті вам пропонується доповнити чорницею яблучну шарлотку. Тісто замішуємо на кефірі з розпушувачем, і частина борошна замінимо манкою. Гарно сформований десерт прикрасить і будь-який святковий стіл.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Борошно – 120 гр.
- Манна крупа – 180 гр.
- Кефір – 340 мл
- Яйце – 1 шт.
- Масло вершкове – 75 гр.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 0.25 склянки
- Ванілін – 15 гр.
- Чорниця – 200 гр.
- Яблука – 4 шт.
- Цукрова пудра – для посипання
Процес приготування:
Почнемо готувати шарлотку з яблуками і чорницею. Спочатку відміряйте вказане в рецепті кількість всіх інгредієнтів, що важливо для вдалої випічки. Шматочок вершкового масла будь-яким способом розтопіть, і перелийте в посуд для замішування тіста.
Потім до маслу розбийте одне яйце, насипте цукор і налийте трохи підігрітий кефір. Віночком ці інгредієнти добре перемішайте.
В окремий посуд просійте на сито борошно пшеничне, насипте до неї манку, розпушувач і ванілін і ложкою перемішайте. Суху суміш пересипте до рідких інгредієнтів і замісіть тісто до однорідного стану.
Потім в тісто пересипте чорницю і перемішайте, щоб ягоди розподілилися в тісті рівномірно.
Форму для випічки, краще круглу, змастіть маслом або застелити шматочком пергаментного паперу. У форму налити замішане тісто. Яблука промийте і, видаливши насіннєві коробочки, наріжте їх на тонкі шматочки однакового розміру. Потім яблучні дольки красиво укладіть поверх тесту.
Запікайте шарлотку в духовці, розігрітій до 220°С протягом 35 хвилин і до рум’яного кольору.
Шарлотка з чорницею і яблуками готова. Її трохи остудіть, акуратно вийміть з форми, посипте для декору цукровою пудрою і можете подавати до столу.
Смачною і вдалою випічки!