Чорниця, як і інші літні ягоди, не тільки смачна сама по собі, але і добре підходить для домашньої випічки, як в свіжому, так і замороженому вигляді. У цьому рецепті вам пропонується доповнити чорницею яблучну шарлотку. Тісто замішуємо на кефірі з розпушувачем, і частина борошна замінимо манкою. Гарно сформований десерт прикрасить і будь-який святковий стіл.


Інгредієнти: на 10 порц.

  • Борошно – 120 гр.
  • Манна крупа – 180 гр.
  • Кефір – 340 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло вершкове – 75 гр.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 0.25 склянки
  • Ванілін – 15 гр.
  • Чорниця – 200 гр.
  • Яблука – 4 шт.
  • Цукрова пудра – для посипання

Процес приготування:

Почнемо готувати шарлотку з яблуками і чорницею. Спочатку відміряйте вказане в рецепті кількість всіх інгредієнтів, що важливо для вдалої випічки. Шматочок вершкового масла будь-яким способом розтопіть, і перелийте в посуд для замішування тіста.

Потім до маслу розбийте одне яйце, насипте цукор і налийте трохи підігрітий кефір. Віночком ці інгредієнти добре перемішайте.

В окремий посуд просійте на сито борошно пшеничне, насипте до неї манку, розпушувач і ванілін і ложкою перемішайте. Суху суміш пересипте до рідких інгредієнтів і замісіть тісто до однорідного стану.

Потім в тісто пересипте чорницю і перемішайте, щоб ягоди розподілилися в тісті рівномірно.

Форму для випічки, краще круглу, змастіть маслом або застелити шматочком пергаментного паперу. У форму налити замішане тісто. Яблука промийте і, видаливши насіннєві коробочки, наріжте їх на тонкі шматочки однакового розміру. Потім яблучні дольки красиво укладіть поверх тесту.

Запікайте шарлотку в духовці, розігрітій до 220°С протягом 35 хвилин і до рум’яного кольору.

Шарлотка з чорницею і яблуками готова. Її трохи остудіть, акуратно вийміть з форми, посипте для декору цукровою пудрою і можете подавати до столу.

Смачною і вдалою випічки!

Бісквітна шарлотка Пиріг з чорницею в духовці ПП шарлотка Шарлотка з чорницею Шарлотка з яблуками