Суп харчо з перловкою і солоними огірками не класичний варіант грузинської страви, а результат кулінарного експерименту наших господинь. Смак харчо йому додадуть кислинка солоних огірків з соусом ткемалі або томатною пастою і, звичайно, грузинські спеції: хмелі-сунелі або уцхо-сунелі. Волоські горіхи додаються в харчо по смаку, адже не всім вони подобаються. Перлова крупа для харчо замочується заздалегідь. У вас вийде ароматне і смачне блюдо для домашнього обіду.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Свинина або Яловичина на кістці або Свинина на кістці – 500 гр.
- Перлова крупа – 120 гр.
- Огірки солоні – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Часник – 4 зуб.
- Томатна паста – 2.5 ст. л.
- Волоський горіх – за смаком
- Приправа Хмелі-Сунелі – 1 ст. л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Сіль – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
- Зелень – для прикраси
- Вода – 2 л
Процес приготування:
Рецепт супу харчо з перловкою і солоними огірками гранично простий! Шматочок м’яса з кісточкою промийте, покладіть в каструлю для варіння супу і поставте варитися. Не забудьте зняти пінку з поверхні бульйону і варіть м’ясо протягом півтори години на невеликому вогні.
В окремій каструлі зваріть до готовності заздалегідь замочену перловку. За 1 годину перловка буде готова.
Поки м’ясо і крупа варяться, підготуйте овочі для супу. Картоплю почистіть і наріжте невеликими шматочками.
Почистіть цибулю і моркву. Потім солоні огірки і цибулю наріжте на кубики, а моркву нашаткуйте тонкою соломкою.
У сковорідці розігрійте рослинне масло і обсмажте в ньому протягом 5 хвилин спочатку моркву з цибулею, а потім перекладіть в сковорідку шматочки солоних огірків і посмажте все ще 3-4 хвилини, не забуваючи інгредієнти помішувати лопаткою.
Потім до обсмаженою овочам покладіть соус ткемалі або томатну пасту, перемішайте його з овочами і потушкуйте цю засмажку на маленькому вогні і під прикритою кришкою до повного випаровування рідини.
Зварене м’ясо вийміть з бульйону, відокремити його від кісточки, наріжте на шматочки і перекладіть назад в бульйон.
Потім в цю каструлю покладіть нарізану картоплю, лаврові листочки, овочеву зажарку і зварену перловку. Долийте в каструлю воду з розрахунку на 4 порції супу і посоліть за смаком. Насипте вибрані спеції, тільки якщо берете уцхо-сунелі, подрібніть їх будь-яким способом. Поваріть харчо ще протягом 10-15 хвилин до готовності картоплі. Потім вимкніть вогонь. В харчо додайте дрібно нарізаний часник і подрібнені волоські горіхи, суп перемішайте і зніміть пробу. Потім залиште харчо на 15 хвилин для настоювання.
Суп харчо з перловкою і солоними огірками готовий. Розлийте його в порційні тарілки, декорують зеленню і подайте до обіднього столу.
Смачного!