Сирні коржики на кефірі на сковороді – поширене блюдо в кавказькій кухні. Вони такі смачні і прості у приготуванні, що завоювали любов вже далеко за межами Кавказу. Тісто м’яке, з ділянками щільною скоринки, а начинка тягнеться нитками розплавленого сиру – це дуже смачно. Для аромату ідеально підходить свіжа зелень кропу. Коржі обсмажують на сухій сковороді, а вже перед подачею рясно змазують вершковим маслом. Також можна змастити коржі невеликою кількістю пропущеного через прес часнику – це додасть виробам характерну пікантність.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 400 гр.
- Кефір – 130 мл
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Сіль (для тіста) – 0.5 ч. л.
- Цукор-пісок (для тіста) – 0.5 ч. л.
- Сода харчова – 0.25 ч. л.
- Сир бринза – 100 гр.
- Сир Пармезан – 100 гр.
- Цибуля зелена – 0.5 пучків
- Кріп – 0.5 пучків
- Перець чорний мелений (для начинки) – за смаком
- Масло – для змазування
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування сирних коржів на кефірі на сковороді? Замішуємо тісто. Для цього вказану кількість кефіру кладемо в миску. Продукт може бути будь-якої жирності. Додаємо сіль, цукровий пісок і харчову соду. Вливаємо олію. Віночком ретельно перемішуємо всі разом.
Порціями підсипаємо борошно і замішуємо тісто ложкою. Коли масу стане складно заважати приладом, переходимо на роботу руками. Замішуємо тісто м’яким, але досить пружною консистенції. Воно не повинно липнути до рук. Можливо, борошна буде потрібно трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті, орієнтуємося на описану консистенцію.
Скачуємо отримане тісто в кулю, загорнути у харчову плівку і прибираємо в холодильник на п’ятнадцять-двадцять хвилин. Після цього дістаємо тісто і ділимо на п’ять однакових за розміром частин.
Для приготування начинки натираємо не дрібній тертці твердий сир і бринзу. З останньої обов’язково зливаємо розсіл, щоб зайва рідина не потрапила в суміш.
Пір’я зеленої цибулі і кріп промиваємо, обсушуємо і дрібно подрібнюємо ножем. Висипаємо підготовлену зелень в миску до сиру та бринзі.
Перемішуємо всі разом, додаємо чорний мелений перець за смаком. Візуально ділимо начинку відповідно до кількості частин тесту, щоб кожна коржик була згодом однаково наповнена.
Кожну частину тіста скачуємо в колобок і розгортаємо в коло на присипаної борошном поверхні. У центр розкачаного шару викладаємо сирну начинку.
Збираємо вільні краї коржа вгорі над начинкою і щільно защипуємо пальцями, щоб вийшов мішечок.
Перевертаємо мішечок защипами вниз і обережно придавлюємо долонею. Потім розкочуємо качалкою в коржик примірної товщиною в п’ять-сім міліметрів. Не варто розкачати дуже тонко, щоб не вийшла начинка, але і занадто товстими коржі також не робимо.
розігріваємо Сковороду на плиті до гарячого стану. Змащувати олією сковорідку не потрібно, так як обсмажувати на сухій поверхні. Температуру плити підтримуємо середньо-низькою. По черзі викладаємо коржі і смажимо їх по парі хвилин з кожного боку.
Скоринка буде нерівномірною, а з більш-менш вираженими рум’яними ділянками. Коржі зростатимуть при обсмажуванні.
Готові коржі знімаємо зі сковороди, укладаємо на тарілку і щедро змащуємо вершковим маслом з обох сторін.
Подаємо в гарячому вигляді одразу після приготування. Остиглі коржі зберігаємо в закритому посуді в холодильнику і розігріваємо в мікрохвильовці.
Приємного аппетита!
Лепешки