Дуже смачною виходить сирні коржики на кефірі в духовці. Від моменту замішування тіста до подачі гарячих коржів до столу пройде всього півгодини! Коржі можна й на сніданок приготувати до кави, і до обіду подати разом з супом, і на полуденок запропонувати з медом і чаєм. Остиглі коржі можна розігрівати в мікрохвильовій печі – вони знову стають м’якими і ніжними.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Кефір – 150 гр.
- Сметана – 100 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 30 мл
- Вода мінеральна (газована) – 150 мл
- Сода харчова – 1 ч. л.
- Молоко коров’яче – для змазування
- Кунжут для посипання
- Сир Пармезан – 100 – 150 гр.
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Для приготування сирні коржики на кефірі в духовці в миску поміщаємо теплий кефір, сметану, сіль, цукровий пісок, рослинне масло без запаху і соду.
Ретельно перемішуємо всі разом до однорідності.
Потім вливаємо в кефірну масу газовану мінеральну воду – вона допоможе коржикам піднятися при випічці і бути пишними. Перемішуємо.
В останню чергу просіваємо борошно і замішуємо тісто.
Спочатку змішуємо вмішуємо борошно ложкою, потім починаємо працювати руками.
Має вийти м’яке, податливе тісто, яке не розтікається і тримає форму. При вимішування змащуємо руки рослинним маслом, щоб маса не липла до рук.
Викладаємо замішане тісто на робочу поверхню, присипану борошном. Ділимо на шість рівних частин – вийде шість коржів.
Кожну частину обкачуємо в кулю і розкочуємо качалкою в плоску тонку круглу коржик.
Твердий сир натираємо на крупній тертці.
Отриману стружку розподіляємо по коржиків, укладаючи у вигляді гірки по центру.
Краї коржиків з’єднуємо у вигляді мішечка. Потім перевертаємо мішечки защипами вниз і руками акуратно притискаємо заготівлю, формуючи круглу коржик.
Духовку завчасно розігріваємо до температури 220 градусів. Деко змащуємо олією або застеляємо промасленим пергаментом.
Викладаємо на деко начинені коржі.
Пальцем натискаємо в декількох місцях кожної коржі, щоб додати рельєфність.
Поверхня коржів змащуємо молоком за допомогою силіконової пензлика і посипаємо кунжутом. Відправляємо деко з коржиками в гарячу духовку на п’ятнадцять хвилин, поки не з’явиться золотава скоринка.
Готові коржі витягаємо дістаємо з духовки, перекладаємо з дека на тарілку. Подаємо в гарячому вигляді.
Приємного аппетита!
Лепешки