Дуже смачною виходить сирні коржики на кефірі в духовці. Від моменту замішування тіста до подачі гарячих коржів до столу пройде всього півгодини! Коржі можна й на сніданок приготувати до кави, і до обіду подати разом з супом, і на полуденок запропонувати з медом і чаєм. Остиглі коржі можна розігрівати в мікрохвильовій печі – вони знову стають м’якими і ніжними.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Кефір – 150 гр.
  • Сметана – 100 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Вода мінеральна (газована) – 150 мл
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Молоко коров’яче – для змазування
  • Кунжут для посипання
  • Сир Пармезан – 100 – 150 гр.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Для приготування сирні коржики на кефірі в духовці в миску поміщаємо теплий кефір, сметану, сіль, цукровий пісок, рослинне масло без запаху і соду.

Ретельно перемішуємо всі разом до однорідності.

Потім вливаємо в кефірну масу газовану мінеральну воду – вона допоможе коржикам піднятися при випічці і бути пишними. Перемішуємо.

В останню чергу просіваємо борошно і замішуємо тісто.

Спочатку змішуємо вмішуємо борошно ложкою, потім починаємо працювати руками.

Має вийти м’яке, податливе тісто, яке не розтікається і тримає форму. При вимішування змащуємо руки рослинним маслом, щоб маса не липла до рук.

Викладаємо замішане тісто на робочу поверхню, присипану борошном. Ділимо на шість рівних частин – вийде шість коржів.

Кожну частину обкачуємо в кулю і розкочуємо качалкою в плоску тонку круглу коржик.

Твердий сир натираємо на крупній тертці.

Отриману стружку розподіляємо по коржиків, укладаючи у вигляді гірки по центру.

Краї коржиків з’єднуємо у вигляді мішечка. Потім перевертаємо мішечки защипами вниз і руками акуратно притискаємо заготівлю, формуючи круглу коржик.

Духовку завчасно розігріваємо до температури 220 градусів. Деко змащуємо олією або застеляємо промасленим пергаментом.

Викладаємо на деко начинені коржі.

Пальцем натискаємо в декількох місцях кожної коржі, щоб додати рельєфність.

Поверхня коржів змащуємо молоком за допомогою силіконової пензлика і посипаємо кунжутом. Відправляємо деко з коржиками в гарячу духовку на п’ятнадцять хвилин, поки не з’явиться золотава скоринка.

Готові коржі витягаємо дістаємо з духовки, перекладаємо з дека на тарілку. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного аппетита!

Лепешки