Хліб з додаванням цільнозерновий борошна дуже корисний, оскільки містить вітаміни групи В, а також включає в себе цінну клітковину. Такий продукт – відмінна профілактика проблем з кишечником. Щоб користь цільнозернового хліба була максимальною, пропонуємо приготувати його на натуральній заквасці. Всі подробиці приготування – нижче в рецепті.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Борошно цільнозернові – 110 гр.
- Борошно пшеничне – 230 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Молоко сухе – 1,5 ст. л.
- Закваска або Пшеничний стартер – 150 гр.
- Вода (для опари) – 200 мл
- Житнє обдирне борошно (для опари) – 200 гр.
- Кунжут – 2 ст. л.
Процес приготування:
Готувати бездріжджовий хліб цільнозерновий борошна в хлібопічці просто! Для початку приготуємо опару. Для цього в миску поміщаємо закваску або кислий стартер, 200 мл теплої води і 200 грамів житнього борошна. Добре змішуємо всі разом, затягуємо харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на дві години. Маса повинна збільшитися вдвічі.
Після того, як опара буде готова, закладаємо її в чашу хлібопічки. Додаємо інші інгредієнти: рослинне масло, цільнозернове борошно житнє, пшеничне, сіль та цукровий пісок, а також сухе молоко.
Встановлюємо чашу в хлібопічку, закриваємо кришку і вибираємо програму тривалістю у п’ять-шість годин. На першому етапі у рамках програми відбудеться заміс і розстоювання тіста, після чого буде випікання. Коли тісто підійде, можна посипати його поверхню кунжутним насінням – це додасть оригінальний смак виробу.
Після закінчення часу програми витягуємо з хлібопічки форму з готовим хлібом.
Готовий хліб витягуємо з чаші, обережно перевернувши її. Поміщаємо буханець на решітку і даємо їй повністю охолонути.
Приємного апетиту!
Житній хліб без солоду в хлібопічці Хліб в домашніх умовах Хліб в хлібопічці Хліб на молоці у хлібопічці Цільнозерновий хліб в хлібопічці