Якщо ви хочете, щоб у вас на столі завжди був справжній житній хліб без дріжджів, тоді пропонуємо самостійно приготувати закваску. Вона готується кілька діб, але її можна зберігати в холодильнику, періодично підгодовуючи.
Інгредієнти: на 1 порц.
- Житнє борошно обдирне – 175 гр.
- Вода тепла – 175 мл
Процес приготування:
Як почати готувати бездріжджовий закваски для хліба з житнього борошна? У чисту суху ємність влийте 25 мілілітрів теплої очищеної води і всипте таку ж кількість житнього борошна.
Добре перемішайте ці інгредієнти, вийде дуже густа і липка маса. Ємність накрийте харчовою плівкою, зробіть на ній кілька дірочок і залиште при кімнатній температурі на добу.
На другий день влийте в ємність 50 мілілітрів води і всипте 50 грам борошна, перемішайте. Знову накрийте банку плівкою і залиште на добу при кімнатній температурі.
На третій день закваска повинна почати працювати, вона придбає пористу структуру і буде виділяти кислий запах.
Додайте 100 мл теплої води і 100 грам борошна, добре перемішайте. Знову закрийте ємність харчовою плівкою і залиште при кімнатній температурі ще на одну добу.
На четвертий день закваска буде готова. Для однієї буханки хліба достатньо 30 грамів закваски, решту можна помістити на зберігання в холодильник.
Смачного!