Бородинський хліб зовсім не схожий на інші види хліба: щільний, важкий, ароматний, зі специфічним кислуватим смаком. Скоринка у нього темна і досить щільна. Взагалі, тісто на житньому борошні завжди більш примхлива, ніж на пшеничній, і дуже важливо дотримуватися пропорції води і борошна, щоб отримати потрібну консистенцію. При расстойке варто знати, що пишного підйому не буде, тісто залишається досить щільним.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Окріп – 60 мл
  • Сухий квас з солодом – 2,5 ст. ложки
  • Житнє обдирне борошно – 400 гр.
  • Сухі дріжджі – 2 ч. л.
  • Сіль велика – 1 ч. л.
  • Мед – 1 ст. л.
  • Вода – 255 мл
  • Оцет яблучний 6% – 1,5 ст. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Коріандр – 1 ч. л.

Процес приготування:

Почнемо готувати бородинський хліб в хлібопічці Мулинекс. Перший етап приготування бородінського хліба – це заварювання солоду. Відміряємо дві столові ложки солоду, висипаємо в невелику миску і заливаємо зазначеною кількістю окропу. Перемішуємо протягом п’яти хвилин, після чого залишаємо на півгодини при кімнатній температурі.

Переходимо до наступного етапу. В чашу хлібопічки поміщаємо 75 мілілітрів води кімнатної температури, сорок грамів житнього борошна, половину чайної ложки сухих дріжджів, половину столової ложки сухого солоду, коріандр. Встановлюємо чашу в прилад, закриваємо кришку, вибираємо режим 9, задаємо вага 750 грам і бажаний вид скоринки. Хлібопічка сама визначаємо час програми. Натискаємо старт і очікуємо подачі першого звукового сигналу.

Коли сигнал прозвучить, приступаємо до завершального третього етапу. У чашу поверх замішаної маси викладаємо заварений на першому етапі солод, 360 грам житнього борошна, 180 мл води кімнатної температури, сіль, мед, олія, яблучний оцет і півтори чайної ложки сухих дріжджів. Закриваємо хлібопічку і натискаємо кнопку «Старт».

Коли час програми закінчиться, витягаємо чашу з готовим хлібом.

Чашу обережно перевертаємо і витягаємо буханець. Кладемо хліб на решітку і даємо йому повністю охолонути. Після того, як виріб охолоне, м’якуш оформиться і стане більш стійким.

Приємного апетиту!

Бородинський хліб в хлібопічці Хліб в хлібопічці Мулинекс Хліб в хлібопічці на 900 грам Хліб з солодом в хлібопічці Хліб на воді в хлібопічці