Домашній кетчуп – це універсальний соус, приготований в домашніх умовах з натуральних овочів з додаванням спецій на ваш смак. Він може бути гострий або більш пікантний, з додаванням гірчиці, мускатного горіха або гвоздики – це вирішуєте тільки ви. Включайте фантазію і творімо разом!
Інгредієнти: на 1 л.
- Помідори свіжі – 2 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Яблука – 1 шт.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 125 гр.
- Кориця – 0,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Гвоздика – 3 бутона
- Кориця – 1 щіпка
- Оцет столовий 9% – 1,5 ст. л.
- Часник – 4 зуб.
Процес приготування:
Як почати готувати домашній кетчуп з томату? Помідори промиваємо під проточною водою, викладаємо на кухонний рушник, щоб вони трохи обсохнули. Часник чистимо, промиваємо і дрібно шаткуємо.
Обсохлі помідори розрізаємо навпіл, видаляємо плодоніжки. Подрібнюємо помідори на блендері або пропускаємо через м’ясорубку. Якщо хочете отримати готовий кетчуп без насіння – пропустіть томатне пюре через сито або марлю, складену в 2 шари. Томатне пюре викладаємо в каструлю.
Ріпчасту цибулю чистимо, промиваємо і дрібно шаткуємо. Можна подрібнити цибулю за допомогою блендера.
Яблуко промиваємо, чистимо від шкірки і натираємо на дрібній тертці.
Цибулю і яблуко відправляємо в каструлю до томатного пюре і ставимо каструлю на вогонь.
До овочів додаємо сіль, цукор і спеції, подрібнений часник. Всі інгредієнти добре перемішуємо до однорідності, доводимо до кипіння і варимо протягом 1,5 годин на повільному вогні, при цьому не забуваємо їх часто помішувати, щоб овочі не пригоріли до дна каструлі.
Через 1,5 години додаємо в кетчуп, оцет, добре перемішуємо, проварюємо одну хвилину і знімаємо каструлю з вогню. Готовий гарячий кетчуп розкладаємо по попередньо простерилизованным банкам і щільно закручуємо прокип’яченими кришками. Залишаємо при кімнатній температурі. Як тільки кетчуп повністю охолов – прибираємо його в темне прохолодне місце на зберігання.
Кетчуп з помідорів Кетчуп з помідорів з цибулею Кетчуп з помідорів з яблуками