сирне тісто Дріжджове, яке ідеально підходить не тільки для пиріжків, але і для іншої випічки. Воно добре піднімається при расстойке, а вироби з нього помітно зростають в об’ємі при випічці. У тесті досить багато цукру, тому воно більше підходить для пиріжків з солодкою начинкою. Універсально також і те, що пиріжки з такого тіста можна смажити у фритюрі, так і запікати в духовці – тісто «добре себе веде» в обох випадках.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Сир – 250 гр.
- Борошно пшеничне – 650 – 700 гр.
- Вода – 100 мл
- Цукор-пісок – 250 гр.
- Сіль – 1 щіпка
- Молоко коров’яче – 100 мл
- Ванілін – 1 щіпка
- Яйце – 2 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сухі дріжджі – 8 гр.
Процес приготування:
Для приготування дріжджового тіста з сиром для пиріжків можна використовувати сир будь-якої жирності. Важливо, щоб він не був надто сухим, так як тесті залишаться крупинки сиру. Сир покласти в миску, додаємо до нього теплу воду. Товкачем або ложкою розтираємо все разом, щоб вийшла більш-менш однорідне. Додаємо цукровий пісок, сіль, ванілін і ще раз ретельно перемішуємо. В окрему ємність розбиваємо яйця, збовтуємо їх виделкою і додаємо тепле молоко, добре перемішуємо. Слідом вливаємо олію без запаху, знову перемішуємо.
В сирно-цукрову масу вливаємо молочно-яєчну суміш, добре змішуємо. Поверх висипаємо швидкорозчинні дріжджі, інтенсивно перемішуємо.
В отриману масу висипаємо попередньо просіяне борошно, добре перемішуємо лопаткою.
Переходимо на роботу руками і замішуємо м’яке пружне тісто. Борошна може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в інгредієнтах, оскільки сир буває різної жирності і вологості. Орієнтуємося на підсумкову консистенцію тесту – маса повинна бути м’якою, податливою, ні в якому разі не тугий. Замішане тісто викладаємо в миску і затягуємо харчовою плівкою. Прибираємо в тепле місце для вистоювання.
Орієнтовно через півтора-дві години тісто має збільшитися вдвічі.
Робочу поверхню злегка підсипаємо борошном. Тісто викладаємо з миски і розділяємо на дві частини, кожну з яких скачуємо в «ковбаску» і ділимо на невеликі шматочки, згідно бажаного розміру пиріжків. Кожен шматочок обкачуємо в долонях в кулю і розплющуємо в середньо-тонкий коржик. По центру укладаємо начинку і щільно защипуємо краю. Оформляємо пиріжки будь-якої форми.
Смажимо пиріжки в достатній кількості добре розігрітого рослинного масла, щоб вироби вкрилися рум’яною скоринкою зі всіх сторін. Після смаження обов’язково обсушуємо паперовим рушником, щоб видалити зайвий жир.
Смачного!