сирне тісто Дріжджове, яке ідеально підходить не тільки для пиріжків, але і для іншої випічки. Воно добре піднімається при расстойке, а вироби з нього помітно зростають в об’ємі при випічці. У тесті досить багато цукру, тому воно більше підходить для пиріжків з солодкою начинкою. Універсально також і те, що пиріжки з такого тіста можна смажити у фритюрі, так і запікати в духовці – тісто «добре себе веде» в обох випадках.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Сир – 250 гр.
  • Борошно пшеничне – 650 – 700 гр.
  • Вода – 100 мл
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Молоко коров’яче – 100 мл
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Яйце – 2 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сухі дріжджі – 8 гр.

Процес приготування:

Для приготування дріжджового тіста з сиром для пиріжків можна використовувати сир будь-якої жирності. Важливо, щоб він не був надто сухим, так як тесті залишаться крупинки сиру. Сир покласти в миску, додаємо до нього теплу воду. Товкачем або ложкою розтираємо все разом, щоб вийшла більш-менш однорідне. Додаємо цукровий пісок, сіль, ванілін і ще раз ретельно перемішуємо. В окрему ємність розбиваємо яйця, збовтуємо їх виделкою і додаємо тепле молоко, добре перемішуємо. Слідом вливаємо олію без запаху, знову перемішуємо.

В сирно-цукрову масу вливаємо молочно-яєчну суміш, добре змішуємо. Поверх висипаємо швидкорозчинні дріжджі, інтенсивно перемішуємо.

В отриману масу висипаємо попередньо просіяне борошно, добре перемішуємо лопаткою.

Переходимо на роботу руками і замішуємо м’яке пружне тісто. Борошна може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в інгредієнтах, оскільки сир буває різної жирності і вологості. Орієнтуємося на підсумкову консистенцію тесту – маса повинна бути м’якою, податливою, ні в якому разі не тугий. Замішане тісто викладаємо в миску і затягуємо харчовою плівкою. Прибираємо в тепле місце для вистоювання.

Орієнтовно через півтора-дві години тісто має збільшитися вдвічі.

Робочу поверхню злегка підсипаємо борошном. Тісто викладаємо з миски і розділяємо на дві частини, кожну з яких скачуємо в «ковбаску» і ділимо на невеликі шматочки, згідно бажаного розміру пиріжків. Кожен шматочок обкачуємо в долонях в кулю і розплющуємо в середньо-тонкий коржик. По центру укладаємо начинку і щільно защипуємо краю. Оформляємо пиріжки будь-якої форми.

Смажимо пиріжки в достатній кількості добре розігрітого рослинного масла, щоб вироби вкрилися рум’яною скоринкою зі всіх сторін. Після смаження обов’язково обсушуємо паперовим рушником, щоб видалити зайвий жир.

Смачного!

Дріжджове тісто для пиріжків Дріжджове тісто на молоці для пиріжків в духовці Тісто для пиріжків з капустою Тісто для пиріжків на 1 літр молока Тісто на молоці як пух з дріжджами для пиріжків в духовці Швидке тісто для пиріжків в духовці