Гарбуз – дуже смачний і корисний овоч, який містить у своєму складі велику кількість корисних речовин. З гарбуза готують смачну випічку, додають в каші, готують заготовки на зиму. Сьогодні ми займемося приготуванням смачного гарбузово-яблучного соку з м’якоттю. Допомагати нам у цьому буде соковижималка, з її допомогою ви за лічені хвилини приготуємо пару літрів свіжого соку, який згодом додамо цукор. Наш сік буде приготовано без термічної обробки, тому збереже всі вітаміни, що містяться в гарбузі і яблуках, велика кількість цукру виступить в якості консерванту і дозволить соку зберігатися в умовах холодильника тривалий час.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Яблука – 2 кг
  • Гарбуз – 2 кг
  • Цукор-пісок – 2 кг

Процес приготування:

Готувати гарбузово-яблучний сік через соковижималку на зиму просто! Для заготівлі соку краще всього вибирати мускатні сорти гарбуза, їх смак солодкий, а плоди більш соковиті. Гарбуз промиваємо під проточною водою, потім чистимо від шкірки і насіння.

Нарізаємо гарбуз невеликими шматочками, щоб вона без праці містилася в отвір соковижималки.

Пропускаємо гарбуз через соковижималку. У нас виходить красивий сонячний сік з м’якоттю.

Яблука відбираємо твердих солодких сортів, стиглі та соковиті. Промиваємо під проточною водою, викладаємо на кухонний рушник і даємо обсохнути від води 10-15 хвилин.

Якщо яблука у вас з покупні, краще за все, за допомогою овочерізки, зняти з них шкірку. Якщо яблука домашні – розрізаємо їх навпіл, видаляємо плодоніжки і насіння.

Нарізаємо яблука на 4-6 частин і пропускаємо через соковижималку.

В результаті у нас виходить гарбузово-яблучний сік в пропорції 1:1. Якщо хочете, щоб яблучний сік переважав – збільшіть кількість яблук.

Змішуємо обидва види соку в емальованій каструлі, додаємо цукор, перемішуємо дерев’яною ложкою кожні 5-7 хвилин протягом години, щоб розчинився весь цукор.

Пляшки або банки для заготівлі соку промиваємо питною содою, промиваємо проточною водою і ставимо в холодну духовку на решітку шийкою вниз. Стерилізуємо пляшки при температурі 110-120 градусів протягом 7-10 хвилин. Готові пляшки виймаємо з духовки і даємо їм повністю охолонути.

Готовий сік розливаємо по банках і щільно закручуємо прокип’яченими кришками.

Оскільки ми готували сік без термічної обробки – зберігати його потрібно в холодильнику. Завдяки високій концентрації соку і великої кількості цукру сік відмінно зберігається тривалий час, а після відкупорювання пляшки соку вистачить надовго, так як перед вживанням його необхідно розвести водою.

Гарбузовий сік у домашніх умовах Яблучний сік без стерилізації на зиму Яблучний сік з м'якоттю на зиму Яблучний сік на зиму