Гарбуз – унікальний продукт, який містить велику кількість корисних вітамінів і мікроелементів, а також сприяє схудненню і очищенню організму від токсинів. З великим задоволенням хочу поділитися простим і швидким рецептом соку з гарбуза та моркви в домашніх умовах на зиму.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Гарбуз – 1,2 кг
  • Морква – 800 гр.
  • Вода – 500 мл
  • Лимон – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 100 гр.

Процес приготування:

Щоб приготувати сік з гарбуза та моркви в домашніх умовах на зиму, насамперед підготуйте всі необхідні інгредієнти для соку. Моркву ретельно промийте під холодною проточною водою залишків землі та бруду, після чого очистіть від шкірки, скориставшись овочечисткою. Очищену моркву наріжте на середні за розміром шматочки.

Гарбуз також добре вимийте, обсушіть, а потім очистіть від шкірки за допомогою овочечистки або гострого ножа. Для соку вибирайте соковиту, молоду гарбуз солодких десертних сортів з м’якою шкіркою. Очищену гарбуз наріжте на шматочки середнього розміру.

Лимон ретельно промийте під холодною проточною водою, а потім обдайте попередньо підготовленим окропом. Обсушіть чистим кухонним рушником або паперовими рушниками, а потім розріжте навпіл. Скориставшись спеціальним пристосуванням для цитрусових, видавити лимонний сік.

Підготовлену моркву і гарбуз пропустіть через соковижималку. Якщо у вас немає в наявності соковижималки, можна скористатися м’ясорубкою, кухонним комбайном, теркою або блендером.

Овочевий макуха викладіть в каструлю з товстим дном, а потім залийте необхідною кількістю холодної питної води, ретельно перемішайте і поставте на невеликий вогонь, доведіть до кипіння, після чого акуратно зніміть з вогню і злийте рідину через сито і добре відіжміть овочевий макуха.

Отриману рідину вилити назад в каструлю, додайте морквяний, гарбузовий і лимонний сік, потім всипте необхідну кількість цукрового піску і ретельно перемішайте. Каструлю з вмістом поставте на повільний вогонь і доведіть до кипіння, постійно помішуючи. Кількість цукрового піску відрегулюйте в залежності від власних смакових переваг і натуральній солодощі овочів.

Підготуйте банки. Ретельно промийте їх у теплій воді з харчовою содою, а потім стерилізуйте на водяній бані, в мікрохвильовій печі або в духовій шафі. Каструлю з соком акуратно зніміть з вогню, а потім обережно розлийте по стерильним банкам. Кришки обдайте окропом або прокип’ятіть, а потім закрутіть ними або загорніть, скориставшись закаточной машинкою гарячі банки з соком.

Гарячі банки з соком з гарбуза та моркви обережно переверніть догори дном і закутати теплою ковдрою або рушником. Залиште в такому положенні приблизно на 12-18 годин до повного остигання, після чого переверніть їх і перемістіть на довгострокове зберігання в темне прохолодне місце – у підвал, підвал або комору.

Насолоджуйтеся корисним овочевим напоєм!

Гарбузовий сік з лимоном Гарбузовий сік у домашніх умовах Гарбузово-морквяний сік