Це не просто каша. Це повноцінне гаряче ситне блюдо, яке можна подати на обід. Горох готуємо в духовці в горщиках разом із засмажкою з овочів і м’яса. Для аромату беремо прованські трави і каррі. Щоб горох швидше приготувався, необхідно його добре промити і замочити на кілька годин перед приготуванням. Рекомендуємо готувати таку кашу саме в порційних горщиках – трапеза відразу набуває особливий настрій.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Горох – 250 гр.
- Вода – 4 – 5 ст.
- Свинина – 300 – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Морква – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Лавровий лист – 4 – 5 шт.
- Каррі – 1 ч. л.
- Прованські трави – 1 ч. л.
- Масло рослинне – для смаження
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Готувати горохову кашу в горщику в духовці легко! Висипаємо горох в друшляк і добре промиваємо під струменем прохолодної проточної води. Промивати потрібно до тих пір, поки вода не буде стікати повністю чиста і не перестане пінитися. Після промивання заливаємо горох холодною водою і залишаємо замачиваться на п’ять-сім годин – це прискорить подальшу готування гороху.
Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на дрібні шматочки. Моркву чистимо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо, натираємо на крупній тертці. На сковорідку наливаємо таку кількість рослинного масла, щоб воно покрило дно тонким шаром. Розігріваємо його до гарячого стану і викладаємо подрібнені цибулю з морквою. Обсмажуємо овочі при помішуванні на середньому вогні до м’якості та легкого рум’янцю.
Свинину обсушуємо паперовим рушником і нарізаємо невеликими шматочками. Додаємо в сковороду до овочів нарізане м’ясо. Перемішуємо і продовжуємо смажити все разом ще вісім-десять хвилин, поки свинина повністю не поміняє колір.
В кінці обсмажування посипаємо засмажку сіллю і чорним меленим перцем. Кладемо один лавровий лист. Перемішуємо і знімаємо з плити.
В порційні горщики для запікання розкладаємо обсмажене м’ясо з овочами.
Замочений горох ще раз промиваємо, даємо воді стекти. Викладаємо горох на м’ясо з овочами в горщики. В глечик наливають гарячу воду в зазначеній кількості, додаємо до неї каррі і прованські трави. Солимо і кладемо лаврове листя. Гарненько перемішуємо. Отриманою рідиною заливаємо горох в горщиках. Намагаємося рівномірно розподілити лаврове листя по горщикам. Рідина повинна покрити горох на півтора-два сантиметри. При необхідності доливаємо окріп.
Затягуємо горщики фольгою блискучою стороною всередину або закриваємо кришками. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 170 градусів. Встановлюємо в духовку ґрати, на неї ставимо горщики. Готуємо кашу протягом півтора-двох годин. Ближче до кінця запікання пробуємо горох і оцінюємо ступінь готовності. Якщо він м’який, то запікання закінчуємо. Горщики з кашею подаємо на стіл в гарячому вигляді. Для прикраси можна посипати кашу свіжої подрібненої зеленню.
Смачного!