Апетитна солянка з ароматними лісовими грибами – це приголомшлива овочева закуска, що складається з капусти і моркви, лісових грибів та цибулі. Приготована з додаванням томатного соусу, оцту і спецій, вона як не можна, до речі, доведеться в якості холодної закуски або гарніру до м’ясних страв. Готувати солянку ми будемо в мультиварці, що значно скоротить час приготування і кількість використовуваної при приготуванні посуду.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Капуста білокачанна – 1,5 кг
  • Морква – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Гриби – 450 – 500 гр.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Томатний соус – 200 мл
  • Сіль – 1,25 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2,5 ст. ложки
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка
  • Оцет столовий 9% – 2 ст. л.
  • Вода – 2,5 склянки
  • Лавровий лист – 2 шт.

Процес приготування:

Як приготувати грибну солянку на зиму в мультиварці? Для приготування солянки з грибами краще всього використовувати лісові гриби. Їх, звичайно, можна замінити печерицями, але смак і аромат лісових грибів буде більш підходящим. Гриби чистимо, промиваємо, нарізаємо на шматочки і кладемо в чашу мультиварки.

Гриби заливаємо водою, закриваємо кришку мультиварки, включаємо режим «Мультиповар» і готуємо при температурі 150 градусів 15 хвилин. Після того, як мультиварка видасть звуковий сигнал готовності, відкриваємо кришку і відкидаємо гриби на друшляк.

Капусту промиваємо і дрібно шаткуємо за допомогою спеціального ножа. Моркву чистимо, промиваємо і натираємо на крупній тертці.

Капусту і моркву змішуємо, додаємо сіль і цукор. Після цього овочі необхідно добре пом’яти руками. Залишаємо їх на 20-30 хвилин, щоб вони пустили сік.

Ріпчасту цибулю чистимо, промиваємо і шаткуємо дрібними кубиками. Мультиварку включаємо режим «Смаження», додаємо рослинне масло і викладаємо цибулю. Обсмажуємо до золотистого кольору.

Потім у чашу мультиварки відправляємо капусту з морквою і гриби, все добре перемішуємо, закриваємо кришку мультиварки і виставляємо режим «Мультиповар», температуру 130 градусів і залишаємо овочі тушкуватися на 40 хвилин.

Після звукового сигналу додаємо в овочі томатний соус, рослинна олія, перець і лавровий лист, перемішуємо. Знову виставляємо режим «Мультиповар», температуру приготування 100 градусів і тушкуємо овочі ще 30 хвилин. За 5-7 хвилин до готовності овочі додаємо оцет.

Банки для солянки промиваємо питною содою, споліскують водою, ставимо в духову шафу шийкою вниз. Включаємо духовку на 120 градусів і стерилізуємо банки протягом 7-10 хвилин.

Готову солянку розкладаємо по стерилізованим банкам, закручуємо прокип’яченими кришками, ставимо банки догори дном, закутуємо пледом і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі. Потім банки з солянкою прибираємо в темне прохолодне місце на зберігання.

Класична солянка Солянка без м'яса Солянка без оливок, маслин Солянка в мультиварці Солянка з грибами Солянка з капусти в мультиварці