Варіантів східної хашлама існує величезна безліч, оскільки не тільки кожен кавказький народ, але і окремо взяті господині адаптують страву під свої умови й індивідуальні смаки. Це чимось нагадує ситуацію з борщем, чи не так? Немає правильних або неправильних рецептів, адже кожен варіант смачний і своєрідний. За даним рецептом будемо готувати хашламу на основі свинини з баклажанами, селерою, кабачком і морквою.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Свинина – 700 гр.
  • Баклажан – 4 шт.
  • Кабачки – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 4 головки
  • Морква – 1 шт.
  • Помідори свіжі – 5 шт.
  • Сельдерей – 4 шт.
  • Кріп – 1 пучок
  • Петрушка – 1 пучок
  • Часник – 4 зуб.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Приправа Хмелі-Сунелі – за смаком

Процес приготування:

Рецепт приготування хашлама з свинини на плиті простий у приготуванні! Відразу готуємо овочі, щоб потім їх можна було швидко нарізати. Плоди промиваємо, обсушуємо і вирізаємо сліди від плодоніжок. Зелень миємо й даємо обсохнути на рушник. Часник і цибуля звільняємо від лушпиння. Моркву очищаємо від верхньої шкірки і моєму. Зі свинини зрізаємо ділянки жирку – їх потрібно небагато, буквально пару шматочків. Ріжемо дрібно.

Казан або товстостінну каструлю розігріваємо на плиті. Кладемо на дно шматочки жирку і половину часнику, порізані на шматочки. Обсмажуємо при помішуванні до витоплювання жиру і отримання легкого рум’янцю. Потім знижуємо температуру плити до мінімуму і закладаємо шари овочів поверх часниковою засмажки.

Черешки селери ріжемо тонкими поперечними шматочками і відправляємо в казан, розподіляємо рівним шаром.

Свинину ріжемо невеликими шматочками упоперек волокон. Викладаємо м’ясо на селера. Посипаємо сіллю і чорним меленим перцем за смаком.

Баклажани нарізаємо великими кубиками і висипаємо на м’ясо. Ріжемо Кабачок аналогічно баклажана і розподіляємо наступним шаром. Злегка присаливаем. Далі укладаємо порізану на кружечки моркву. Потім нарізаємо помідори на невеликі шматочки і викладаємо поверх з моркви, посипаємо невеликою кількістю солі. Закриваємо томати шаром з нарізаного на кільця ріпчастої цибулі. Цибуля посипаємо хмелі-сунелі. При необхідності кількість шари можна повторювати, якщо всі продукти укласти не вийшло.

Кріп і петрушку дрібно рубаємо ножем і висипаємо поверх лука.

Закриваємо казан кришкою і ставимо на плиту. Доводимо вміст до кипіння, після чого температуру плити знижуємо до мінімальної. Готуємо страву протягом півтора – двох годин, підтримуючи слабке кипіння. Перемішувати не рекомендується. За десять хвилин до готовності посипаємо поверхню хашлама подрібненим рештою часником.

Готову хашламу розкладаємо по порційним глибоких мисках і заливаємо бульйоном, в якому вона варилася. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Дієтичні страви з кабачків Кабачки з баклажанами ПП рецепти з кабачків Страви з кабачків Хашлама