Холодник – варіант холодного літнього супу, який постійно конкурує з різними окрошками. Літнє блюдо виходить ароматним і чудово насичує у спекотний день. Якщо зберетеся готувати холодник, відваріть буряк з вечора, це значно заощадить ваш час.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Буряк – 2 шт.
- Яйце – 2 шт.
- Огірки – 2 шт.
- Кефір – 1 л
- Вода – 500 мл
- Зелень – 1 пучок
- Перець чорний мелений – за смаком
- Часник – 3 зуб.
- Сіль – за смаком
- Сметана – за бажанням
Процес приготування:
Готувати холодник-борщ легко! Буряк ретельно промийте, викладіть в каструлю з товстим дном, залийте холодною водою, доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і накрийте кришкою. Варіть приблизно годину. Час приготування буряка залежить від її розміру та кількості. Зварену буряк остудіть і очистіть, потім натріть на крупній тертці і покладіть в ємність, в якій будете готувати холодник.
Відваріть курячі яйця. У ємність до буряках влийте необхідну кількість кефіру і питної води. Жирність кефіру не принципова, беріть той, який є у вас в наявності. Часник очистіть від лушпиння. Подрібніть за допомогою ножа або дрібної терки або пропустіть через прес. Додайте в суп, посоліть і поперчіть.
Огірки ретельно вимийте і просушіть, наріжте дрібним кубиком, попередньо очистіть від шкірки, якщо це буде потрібно. Викладіть до решти інгредієнтів.
Зелень вибирайте за власним уподобанням. Я завжди беру стандартний набір – зелений лук, петрушку і кріп. Ретельно промийте її під проточною водою і обсушити, дрібно нарубаєте і відправте в каструлю. Холодник добре перемішайте, накрийте кришкою і приберіть в холодильник настоятися приблизно на 30 хвилин.
Зварені курячі яйця очистіть від шкаралупи і наріжте вздовж на 2 або 4 частини. Охолоджений борщ розлийте по тарілках, прикрасивши половинкою або четвертинкою курячого яйця. Подавайте блюдо на стіл зі сметаною. Холодник готується швидко і просто за умови, що у вас в наявності є зварена буряк.
Приємного апетиту!
Борщ на кефірі Борщ холодний класичний Холодник Холодник з буряка на воді Холодник з буряка на кефірі Холодник класичний