Холодний борщ широко поширений в Литві. Страву подають саме в охолодженому вигляді з вареною картоплею замість хліба. Холодний литовський борщ виходить ароматним з великою кількістю корисних овочів і зелені.


Інгредієнти: на 10 порц.

  • Буряк (варений) – 3 шт.
  • Кефір – 1 л
  • Вода – 1 л
  • Сіль – за смаком
  • Яйце – 4 шт.
  • Огірки – 3 шт.
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Кріп – 1 пучок
  • Цибуля зелена – 1 пучок
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Рецепт холодного борщу литовського гранично простий! Підготуйте продукти для литовського холодного борщу. Курячі яйця заздалегідь відваріть. Огірки і зелень ретельно вимийте і обсушіть.

Буряк ретельно вимийте і викладіть в каструлю з товстим дном, залийте холодною водою, доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і накрийте кришкою. Варіть приблизно годину. Час приготування буряка залежить від її розміру та кількості.

Зелень вибирайте за власним уподобанням. Я зазвичай беру зелений лук і кріп. Чисту зелень дрібно нарубаєте. Огірки наріжте середніми за розміром кубиками. Зварені курячі яйця очистіть від шкаралупи і дрібно наріжте.

Зварену буряк остудіть і очистіть, потім натріть на крупній тертці і викладіть в невелику ємність.

В каструлю, в якій будете готувати холодний борщ, викладіть натерту буряк і додайте сіль і чорний мелений перець. Ретельно перемішайте. Додайте нарізані огірки і курячі яйця, потім відправте подрібнену зелень. Додайте сметану.

Налийте поступово невелику кількість кефіру і питної води.

Регулюйте густоту литовського борщу за власним уподобанням кефіром і питною водою.

Ретельно перемішайте. Надішліть борщ в холодильник для повного охолодження приблизно на 30-40 хвилин.

Подавайте холодний литовський борщ порційно на стіл.

Приємного апетиту!

Борщ холодный Холодний борщ класичний Холодний борщ на кефірі Холодник з буряка Холодник з буряка на воді Холодник по-білоруськи