Якщо в холодильнику «пропадає» гарбуз, просто немає причин не приготувати з неї м’який ароматний кекс. Така випічка порадує око яскравим кольором і навіть принесе користь організму у вигляді «гарбузової» клітковини і вітамінів. Щоб додати смако-ароматичний акцент до нейтральної гарбузі, візьмемо апельсин: його цедра і частина соку піде в тісто, а з залишку соку приготуємо глазур. Подавати такий кекс рекомендуємо повністю остившем вигляді – м’якушка оформиться, стане більш розсипчастим, а смак цитруса проявиться інтенсивніше.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Гарбуз – 200 гр.
  • Масло рослинне – 80 мл
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 150 гр.
  • Сода харчова – 0.5 ч. л.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Цукрова пудра (для глазурі) – 8 ст. л.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Щоб приготувати кекс з гарбузом і апельсином в духовці, гарбуз добре миємо, обсушуємо. Зрізаємо з неї верхню грубу шкірочку, розрізаємо навпіл і видаляємо внутрішні насіння. З жорсткою шкіркою гарбуза легко справлятися спеціальним ножем для чищення овочів з прорізом. Відміряємо потрібну кількість гарбузової м’якоті – в тісто вона піде сирої. Гарбузову м’якоть необхідно натерти на самій дрібній тертці. Для полегшення завдання зручно скористатися електричними помічниками.

В миску, в якій будемо замішувати тісто, розбиваємо яйця і висипаємо цукровий пісок.

Міксером на низькій швидкості починаємо змішати яйця з цукром і поступово збільшуємо обертів. Збиваємо яєчно-цукрову масу до тих пір, поки не вийде пишна практично біла піна. Від якості збивання на даному етапі залежить пористість і легкість майбутнього кексу. Якщо яйця збиті на совість, то кекс при випічці добре підніметься і буде пухким.

Натертий гарбуз беремо руками і віджимаємо її від зайвого соку. як варіант, можна терту масу перекласти в сито і натиснути ложкою – сік стече. Віджату гарбуз викладаємо до яєчно-цукрової піні, перемішуємо.

Далі вливаємо олію – воно має бути без запаху, перемішуємо. Борошно просіваємо і висипаємо в рідку масу. Зверху насипаємо вказану кількість соди, знову перемішуємо до однорідності. Соду попередньо окремо не гасимо – це зробить апельсиновий сік у складі тесту.

Апельсин моєму і витираємо на сухо. За допомогою дрібної терки знімаємо з цитруса цедру. Висипаємо її в тісто. З апельсинової м’якоті вичавлюємо сік. Три столові ложки соку вливаємо в тісто.

Перемішуємо готове тісто. Решті сік зберігаємо.

Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 200 градусів. Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху і обсипаємо борошном. Якщо форма силіконова, то змазування необов’язково.

Викладаємо в підготовлену форму гарбузово-апельсиновий тісто. Ставимо форму в духовку на середній рівень і випікаємо протягом сорока-сорока п’яти хвилин.

Час випічки може бути трохи більше або менше – багато залежить від духовки і вологості доданої гарбуза. Якщо є сумніви в готовності, перевіряємо дерев’яною шпажкою: якщо вона виходить з кексу сухий, то вже можна діставати його з духовки.

Готовий кекс відразу витягаємо з форми, щоб скоринка не встигла розм’якнути від конденсату. Для охолодження виріб можна помістити на решітку. Обов’язково даємо йому повністю охолонути.

Поки кекс остигає, готуємо глазур: у невеликій мисці змішуємо три столові ложки залишеного апельсинового соку і цукрову пудру. Повинна вийти однорідна густа маса. Покриваємо остиглий кекс отриманої глазур’ю і даємо їй трохи підсохнути. Нарізаємо кекс на порції і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Апельсинові кекси Бісквітні кекси Гарбузове кекси Кекси Кекси без вершкового масла Кекси на рослинному маслі