Приготування кексу не відрізняється особливою складністю. Головне – добре збити яєчні основу, щоб м’якуш вийшов пористим і ніжним. А якщо додати волоські горіхи і замісити тісто на сметані – смак звичайного кексу придбає гурманські нотки, і проста випічка перетвориться на ласощі.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Борошно пшеничне – 250 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сметана 10% – 150 гр.
  • Волоський горіх – 150 гр.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Цукрова пудра – 1 – 2 ст. л.

Процес приготування:

Почнемо готувати кекс з горіхами на сметані. Яйця для приготування цього кексу необхідно добре охолодити в холодильнику. Розбиваємо їх в широку миску, висипаємо цукор і збиваємо міксером на високій швидкості. Суміш повинна збільшитися в обсязі, загуснути і помітно побіліти.

Розтоплюємо вершкове масло до рідкого стану. Можна скористатися мікрохвильовою піччю або зробити це на плиті. У будь-якому випадку, потрібно потім дати маслу трохи охолонути, щоб при додаванні в основну масу яйця не згорнулися.

Остигле масло влити до яєчно-цукрової суміші, додати туди ж сметану. Як варіант, якщо сметани немає, можна замінити кефіром. Краще, якщо він буде високої жирності. Перемішати віночком або лопаткою.

В миску до рідких інгредієнтів всипаємо попередньо просіяне борошно і розпушувач. Волоські горіхи подрібнюємо і також додаємо до основної суміші. Частина горіхів рекомендується подрібнити подрібніше (блендером, наприклад), а частина – просто порізати великими шматочками. Горіхова крихта наситить кекс смаком, а великі шматочки дадуть текстуру. Залишити трохи нарізаних горіхів для прикраси кексу. Все ретельно перемішуємо ложкою або лопаткою. Консистенція тіста виходить досить густа, не рідка, м’яка.

Форму для випічки, якщо вона металева, потрібно добре змастити маслом і присипати борошном. Якщо використовується силіконова форма, то змащувати її нічим не потрібно.

В підготовлену форму ложкою викладаємо тісто з горіхами і злегка розрівнюємо поверхню лопаткою.

На поверхню висипаємо залишені шматочки горіхів.

Форму з тестом ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень. Випікаємо протягом 30-40 хвилин до золотистої скоринки.

Кекс повинен помітно зрости. На поверхні зазвичай з’являється традиційна тріщинка. Переконатися в готовності кексу можна, встромивши в центр зубочистку або дерев’яну паличку – вона повинна вийти суха.

Готовий кекс дістаємо з духовки, даємо повністю охолонути і витягаємо з форми. Для прикраси посипаємо цукровою пудрою.

Нарізаємо горіховий кекс на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Бісквітні кекси Кекс на сметані в духовці Кекси Кекси з горіхами Кекси на рослинному маслі Кекси на сметані Пісні кекси