Дуже цікавий кекс з характером. Це не просто рум’яна випічка до чаю – це тонкий баланс смаку, аромату і текстури. Він м’який, з дрібними порами, з щільною шкірочкою, темний і пряний. А той самий «характер» задамо гарбузовим пюре, корицею і горіхами. Готовий кекс неодмінно повністю охолодити перед вживанням – тільки остиглий м’якуш проявляє всю красу текстури. В якості прикраси приготуємо білу глазур і прикрасимо кекс зверху.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Гарбузове пюре – 250 гр.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • цукор – 150 гр.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 250 – 300 гр.
  • Розпушувач тіста – 1,5 ч. л.
  • Волоський горіх – 80 гр.
  • Кориця – 0.5 ч. л.
  • Кардамон – 0.25 ч. л.
  • Мускатний горіх – 0.25 ч. л.
  • Цукрова пудра (для глазурі) – 0.5 – 1 склянка
  • Апельсин – 0.5 шт.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування кексу з гарбузовим пюре в духовці? Гарбуз промиваємо, обсушуємо. Зрізаємо з неї верхню грубу шкірочку, розрізаємо навпіл і видаляємо насіння зсередини. З жорсткою шкіркою гарбуза легко справлятися спеціальним ножем для чищення овочів з прорізом. Підготовлену м’якоть нарізаємо невеликими шматочками.

Приготуємо гарбузове пюре. Для цього покладемо шматочки гарбуза в підходящий посуд і ставимо в мікрохвильову піч на три-п’ять хвилин. Готуємо гарбуз до м’якості. Періодично пробуємо шматочки і дістаємо гарбуз з мікрохвильовки, коли вона стане повністю м’якою. Як варіант, можна також нарізаний гарбуз запекти в духовці. Температура запікання – 180 градусів. Час – орієнтовно двадцять-тридцять хвилин. Після приготування будь-яким способом гарбуз охолодити до теплого стану.

Приготовану гарбуз з допомогою заглибного блендера перетворюємо в гладке пюре. Відміряємо потрібну кількість для приготування кексу.

В миску до гарбузовому пюре кладемо спеції: корицю, мелений кардамон і тертий мускатний горіх. Знімаємо цедру з апельсина дрібної теркою і висипаємо її в пюре слідом за прянощами. Перемішуємо всі разом. З решти апельсина вичавлюємо сік – його потрібно пару столових ложок. Прибираємо сік в холодильник.

До отриманої масі висипаємо білих цукор і коричневий. Перемішуємо до розчинення крупинок.

Далі вливаємо олію – воно має бути без запаху. Перемішуємо до однорідності.

Окремо в миску розбиваємо яйця і добре збовтуємо їх віночком до однорідності і легкої піни. Вливаємо яєчну масу до гарбузової.

Перемішуємо до однорідності.

Борошно разом з розпушувачем просіваємо через сито і висипаємо в рідку гарбузову суміш.

Перемішуємо все разом до отримання однорідної маси. Тісто виходить по густоті як жирна сметана. Маса стікає з ложки м’якою струменем, а горбок на тесті не відразу розтікається.

В останню чергу додаємо в тісто волоські горіхи. Крупно рубаємо їх ножем і висипаємо в масу, перемішуємо. Якщо хочете підсилити горіховий смак в тесті, є невелика хитрість. Порубані горіхи необхідно обсмажити на сковороді з додаванням невеликого шматочка вершкового масла протягом двох-трьох хвилин. Потрібно, щоб горіхи стали гарячими і почали видавати виражений аромат. Додаємо дрібку солі до горіхів, перемішуємо і висипаємо з сковороди на тарілку. Після охолодження додаємо горіхи в тісто. Після такої процедури горіхи будуть «звучати» в кексі набагато інтенсивніше.

Духовку попередньо розігріваємо до температури 180 градусів. Форму для запікання змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху і обсипаємо борошном. Якщо форма силіконова, то змазування не потрібно. Викладаємо в підготовлену форму приготоване тісто. Ставимо форму в духовку на середній рівень і випікаємо протягом п’ятдесяти хвилин. Час випікання може відрізнятися в залежності від духовки. Орієнтуємося на вигляд кексу: він повинен трохи збільшиться в об’ємі і покритися золотисто-рум’яною скоринкою. Ближче до кінця випічки перевіряємо готовність зубочисткою: якщо вона виходить з кексу сухий, то вже можна діставати його з духовки.

Готовий кекс відразу витягаємо з форми і покласти на решітку. Обов’язково даємо йому повністю охолонути. Паралельно готуємо глазур, змішавши одну-дві столові ложки апельсинового соку з цукровою пудрою – консистенція глазурі повинна бути густою, але текучого. Поливаємо глазур’ю остигле виріб і даємо їй схопитися, після чого кекс можна подавати до столу.

Смачного!

Бісквітні кекси Кекс з горіхами Кекс з корицею Кекси без молока