Кета – рибка дуже смачна, але досить примхливе у плані соковитості. Якщо заздалегідь не замаринувати її, а в процесі готовності не дотримати адекватне час термічної обробки, то кета вийде сухою. Щоб приготувати соковиту кету на мангалі, замаринуем її з ріпчастою цибулею, лимонним соком і оливковою олією. Така суміш не дасть рибної м’якоті залишитися сухою. Вугілля на мангалі підтримуємо тліючим, без полум’я. Як тільки рибка змінить колір і почне рум’янитися, знімаємо. Зазвичай на це йде п’ятнадцять-двадцять хвилин.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Кета – 400 – 500 гр.
- Лимон – 0.33 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець червоний мелений – 0.5 – 1 ч. л.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Кріп – 0.5 пучків
Процес приготування:
Щоб приготувати кети на мангалі, щоб була соковита, ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо його тонкими кільцями.
Рибу промиваємо, видаляємо нутрощі, голову і плавники зрізаємо. Розбираємо тушку на поперечні стейки, обсушуємо їх добре паперовим рушником. Поміщаємо оброблену рибу в глибоку миску. Додаємо нарізану кільцями ріпчасту цибулю і подрібнений ножем кріп.
Далі поливаємо рибу з цибулею і зеленню оливковою олією і лимонним соком. Присмачую сіллю і червоним меленим перцем.
все Перемішуємо руками, намагаючись рівномірно розподілити спеції і зелень за всіма шматках риби. Затягуємо миску харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на сорок-п’ятдесят хвилин для маринування.
Готуємо мангал. Температура вугілля для запікання риби повинна бути нижче, ніж для приготування м’яса. Відкрите полум’я не допускаємо. Мариновану кету поміщаємо на решітку разом з цибулею.
Готуємо рибу орієнтовно п’ятнадцять хвилин. Важливо не пересушити. Також можна приготувати такі стейки на грилі. Готову кету подаємо на стіл в гарячому вигляді. Прикрашаємо часточками лимона і свіжою зеленню, овочами.
Смачного!