Ягоди поміщаються в банку разом з часточками лимона і все заливається окропом. Отриманий відвар переливається в каструлю, де кип’ятиться з цукровим піском. Відвар переливається в банки, які закочуються. Після охолодження компот відправляється в темне прохолодне місце.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Ірга – 800 гр.
  • Лимон – 0.5 шт.
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Вода – 2 л

Процес приготування:

Почнемо готувати компот з ірги з лимоном на зиму. Ягоди ірги спочатку перебираємо і позбавляємося від гілочок, листя, гнилих плодів та іншого сміття. Потім їх ретельно промиваємо під холодною проточною водою і відкидаємо на друшляк, щоб рідина повністю скла.

Трилітрові банки добре миємо й засипаємо в них ягоди. Лимон розрізаємо на великі часточки і кладемо до ягід.

Кип’ятимо необхідну кількість води і заливаємо її в банки.

Накриваємо кришкою і даємо постояти мінімум півгодини, щоб вийшов ягідний відвар.

Через деякий час закриваємо банки кришкою з дірочками і переливаємо всю рідину в глибоку каструлю. Можна злити через ситечко.

Насипаємо в компот цукор, перемішуємо і ставимо на вогонь. Даємо закипіти і тримаємо так близько двох хвилин, щоб цукровий пісок повністю розчинився.

Переливаємо отриманий сироп назад в банки до країв. Ягоди ірги з часточками лимона діставати не треба.

Закатуємо кришки і перевертаємо банки догори дном, щоб перевірити їх герметичність. Закутуємо їх в ковдру і даємо компоту повністю охолонути. На це піде близько 12 годин. Далі прибираємо його в холодне темне місце для зберігання. Відкриваємо взимку і розливаємо по склянках. Приємного апетиту!

Компот з ірги Компоти