Тісто для коржів замішуємо на молоці з додаванням дріжджів. Але класичної тривалої расстойки не потрібно. Поки будемо готувати начинку, маса злегкаа підійде в теплому місці, і цього вже буде достатньо для того, щоб починати формування коржів і їх обсмажування. Важлива умова – дріжджі повинні бути якісними і перевіреними. Готові коржі виходять з пористим легким м’якушкою, рум’яною скоринкою і соковитою тягнеться сирною начинкою. Обов’язково додаємо в начинку зелень – ніщо інше не дасть цю характерну зелену свіжість, пряний аромат і особливий смакової нюанс.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Сир Пармезан – 150 гр.
- Борошно пшеничне – 1,5 – 2 склянки
- Молоко коров’яче – 200 гр.
- Свіжі дріжджі – 20 гр.
- Сіль (для тіста) – 0.5 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Кріп – 0.5 пучків
- Кінза – 0.5 пучків
- Шпинат – 0.5 пучків
- Цибуля зелена – 0.5 пучків
- Яйце – 1 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль (для начинки) – за смаком
- Масло – для змазування
Процес приготування:
Як почати готувати коржі на молоці з сиром і зеленню? Відразу готуємо тісто. Для цього в миску поміщаємо молоко і нагріваємо його до теплого стану. Опускаємо в молоко, дріжджі, додаємо цукровий пісок і сіль. Ретельно перемішуємо, щоб все розчинилося і вийшла однорідна рідина. Порціями підсипаємо просіяне борошно, замішуючи тісто. Відстежуємо консистенцію: готове тісто повинно бути м’яким, податливим, але досить пружним, щоб не розтікатися і добре тримати форму. Кладемо тісто в миску і ставимо в тепле місце. Зручно на даному етапі використовувати теплу духовку. А поки тісто «відпочиває», переходимо до приготування начинки.
Зелень кропу, кінзи, зеленої цибулі і шпинату ретельно промиваємо й обсушуємо на рушник. Пір’я цибулі нарізаємо дрібними поперечними шматочками.
Якщо є молоді головки цибулі, їх також додаємо в начинку – тонко шаткуємо їх на прозорі кільця.
У кінзи обриваємо товсті стебла, листя, рубаємо ножем.
Кріп дрібно нарізаємо.
Шпинат також подрібнюємо.
Твердий сир натираємо на дрібній тертці. У загальному і цілому, для начинки підходить будь-який твердий сир, але особливо добре поєднується з зеленню саме сулугуні.
В окремій мисці змішуємо всі інгредієнти для начинки. Кладемо тертий сир, подрібнену зелень і яйце. Додаємо чорний мелений перець і сіль за смаком. Добре змішуємо всі разом виделкою, щоб всі інгредієнти добре розподілилися між собою. Начинка готова.
Трохи підійшло до цього часу дістаємо тісто з миски і ділимо на бажану кількість частин. Кожна частина – це майбутня коржик. Обкачуємо порції тіста в кульки і розгортаємо їх на присипаної борошном робочій поверхні в тонкий пласт. На середину пласта викладаємо начинку.
Вільні краї коржа піднімаємо, збираємо разом і щільно защипуємо над начинкою. Отриманий «мішечок» злегка притискаємо долонею.
Розкачуємо заготівлю качалкою до товщини чотири-п’ять міліметрів. Таким чином формуємо коржі з решти тіста і начинки.
розігріваємо Сковороду на плиті до гарячого стану. Температура плити – середньо-низька. Додавати масло для смаження не потрібно, так як потрібна гаряча суха поверхня. Викладаємо по черзі підготовлені коржі і обсмажуємо до золотавої скоринки з обох сторін. Коржі смажаться досить швидко, тому важливо не відволікатися від процесу, щоб вироби не підгоріли. Готові коржі знімаємо зі сковороди і перекладаємо на сервірувальну тарілку. Відразу змащуємо їх вершковим маслом. Подаємо коржі до столу в гарячому вигляді.
Приємного аппетита!
Лепешки