Простий рецепт дуже смачної сирної коржі. Тісто готується швидко і зрозуміло. Випікання також не займає багато часу. Секрет насиченого смаку – в комбінації сиру і зелені. У даному випадку використовуємо зелений лук, хоча вибір ароматних трав ніяк не обмежений. А краса рум’яної скоринки обумовлена змазуванням ще сирий коржі перед випічкою тонким шаром кефіру. Посипка з кунжутного зерняток, крім естетичної сторони, впливає і на смак випічки – з’являються легкі горіхові нотки.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно пшеничне – 280 гр.
  • Розпушувач тіста – 2 ч. л.
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Цибуля зелена – 1 пучок
  • Сир Пармезан – 300 гр.
  • Масло вершкове – 60 гр.
  • Кефір – 230 мл
  • Кунжут – 1 ч. л.
  • Масло – для змазування

Процес приготування:

Рецепт приготування лепешнк з сиром і зеленню в духовці смачний! Для приготування тіста в широку миску просіваємо борошно разом з розпушувачем. Додаємо сіль.

Окремо твердий сир натираємо на крупній тертці і отриману стружку висипаємо поверх просіяного борошна. Пір’я зеленої цибулі промиваємо, обсушуємо і нарізаємо ножем на дрібні поперечні шматочки. Висипаємо подрібнену зелень в миску. Руками перемішуємо між собою сухі інгредієнти.

Вливаємо в суху суміш кефір. Вершкове масло окремо розтоплюємо до рідкого стану і також виливаємо в миску слідом за кефіром. Замішуємо тісто. Спочатку заважаємо ложкою, потім переходимо на роботу руками. Тісто має бути м’яким, але пружним, не липнути до рук і добре тримати форму.

Ділимо весь обсяг тесту на дві однакові частини – вийдуть дві великі паляниці.

Кожну частину тіста обкачуємо в колобок. Відрізаємо промаслений пергамент за розміром дека, викладаємо на нього колобок тесту. Прямо на пергаменті розкачуємо тісто в круглий коржик. Товщина заготовки – орієнтовно один сантиметр. Також чинимо і з другою частиною тіста, помістивши її на інший шматок пергаменту.

Ножем розрізаємо кожну корж на пергаменті на вісім рівних секторів – потім буде простіше розділити вже готовий виріб, і візуально коржик виглядає привабливо з таким «візерунком».

Змащуємо підготовлену корж кефіром з допомогою силіконової пензлика.

Вологу після змазування поверхню посипаємо кунжутом. Можна використовувати як чорний, так і білий.

Духовку завчасно розігріваємо до температури 190 градусів. Пергамент разом з коржиком акуратно переносимо на деко і встановлюємо в духовку на середній рівень. Випікаємо протягом двадцяти п’яти – тридцяти хвилин. За час випічки коржик збільшується в об’ємі і покривається красивою золотистою скоринкою. Другий корж випікаємо слідом за першою. Готову корж дістаємо з духовки, перекладаємо на сервірувальну тарілку. Можна додатково змастити поверхню вершковим маслом для соковитості. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного аппетита!

Лепешки