Квас – традиційний слов’янський напій, який готується на основі бродіння. Кислий напій п’ють в охолодженому вигляді або використовують для приготування охолоджених літніх супів. Квас прекрасно тамує спрагу. Хочу запропонувати відмінний рецепт квасу без дріжджів.
Інгредієнти: на 3.5 л.
- Житній хліб – 0,5 шт.
- Цукор-пісок – 60 гр.
- Ванілін – 10 гр.
- Вода – 3 л
Процес приготування:
Приступимо до приготування квасу в домашніх умовах без дріжджів. Житній хліб наріжте скибочками. Якщо хочете постійно готувати квас, заздалегідь насушити сухарів у великій кількості. На деку рівномірно розподіліть хлібні квадратики, помістіть в розігріту духовку і готуйте, періодично перевертаючи, щоб вони не згоріли. На це може знадобитися до 30 хвилин. Від кольору сухарів залежить колір готового напою.
Готові сухарі вийміть з духовки і охолодіть, а потім викладіть в скляну банку. Я використовую трилітрову тару.
Потім додайте необхідну кількість цукрового піску. Залийте окропом до половини і залиште настоюватися приблизно на 15-20 хвилин. Цього часу цілком вистачить, щоб сухарі досить розмокли.
Потім додайте ванільний цукор і ретельно перемішайте. Повністю залийте банку теплою кип’яченою водою.
Банку накрийте марлею, складеною в кілька шарів і зверху закріпіть її гумкою. Залиште настоюватися при кімнатній температурі на добу.
Готовий домашній квас процідити через дрібне сито, застелене марлею, або злийте прямо через марлю, якій накрита банку пляшку. Проціджений квас помістіть в холодильник для охолодження, а потім подавайте.
Приємного насолоди!
Квас без дріжджів Квас в домашніх умовах Квас з чорного хліба Хлібний квас