Квас – слов’янський напій, який чудово вгамовує спрагу в спекотні дні під час польових робіт. Я хочу запропонувати рецепт квасу з чорного хліба. Такий квас я постійно готую влітку на дачі. Смачний напій відмінно замінить магазинну газовану воду.
Інгредієнти: на 3 л.
- Житній хліб – 250 гр.
- Цукор-пісок – 180 гр.
- Родзинки – 20 гр.
- Вода – 2,5 л
Процес приготування:
Для того щоб приготувати квас з чорного хліба, підготуйте необхідні інгредієнти для ароматного напою з житнього хліба.
Закип’ятіть необхідну кількість питної води, додайте цукровий пісок, перемішайте і повністю остудіть.
Тим часом житній хліб наріжте кубиками. Якщо хочете постійно готувати квас, заздалегідь насушити сухарики. На деку рівномірно розподіліть хлібні кубики, помістіть в розігріту духовку до 150 градусів і готуйте, періодично перевертаючи, щоб вони не згоріли. На це може знадобитися до 20 хвилин. Від кольору сухариків залежить колір квасу.
Готові сухарики вийміть з духовки і охолодіть, а потім викладіть в скляну банку. Я використовую трилітрову тару. Потім додайте необхідну кількість попередньо промитих родзинок. Залийте постигла солодкою водою. Банку накрийте марлею, складеною в кілька шарів і зверху закріпіть її гумкою.
Залиште настоюватися при кімнатній температурі приблизно на добу. Після того, як почнеться бродіння, залиште банку з напоєм при кімнатній температурі ще на 2 дні.
Готовий домашній квас процідити через дрібне сито, застелене марлею, або злийте прямо через марлю, якій накрита банку.
Проціджений квас налийте в пляшку. У кожну пляшку додайте кілька родзинок. Щільно закрутіть кришкою і залиште приблизно на 5-6 годин при кімнатній температурі.
Проціджений квас помістіть в холодильник для охолодження, а потім подавайте.
Приємного насолоди!
Квас без дріжджів Квас в домашніх умовах Хлібний квас без дріжджів Хлібний квас на 3 літри