Хочу поділитися рецептом ароматного квасу з медом і родзинками. Такий напій готувала ще моя бабуся. Влітку в селі напій чудово вгамовує спрагу і, здавалося, що ніякої лимонад або сік його не замінить. Різкий напій можна використовувати для приготування ароматної окрошки.


Інгредієнти: на 5 арк.

  • Житній хліб – 300 гр.
  • Сухі дріжджі – 12 гр.
  • Мед – 3 ст. л.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Родзинки – 20 гр.
  • Вода – 5 л

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування квасу з медом і родзинками? Житній хліб наріжте скибочками. Якщо хочете постійно готувати такий напій, заздалегідь насушити сухарики у великій кількості. Деко застеляти папером для випічки необов’язково, рівномірно розподіліть скибочки хліба.

Лист з хлібом помістіть в розігріту до 180 градусів духовку і готуйте сухарики до золотистого кольору, періодично перевертаючи, щоб вони рівномірно підрум’янилися. На це може знадобитися до 30 хвилин. Від кольору сухариків залежить колір готового напою. Готові сухарики вийміть з духовки і повністю остудіть.

Відміряйте необхідну кількість меду.

Додайте невелику кількість теплої води і ретельно перемішайте до повного розчинення.

В отриману рідину додайте необхідну кількість пресованих дріжджів.

Ретельно перемішайте до повного розчинення.

Остиглі сухарики викладіть в глибоку ємність. Я використовую каструлю.

Додайте вказане в рецепті кількість цукрового піску.

Жменю родзинок переберіть і промийте під проточною водою, обсушіть його на паперовому рушнику і викладіть до сухариків. Ізюм добре сприяє процесу бродіння.

Потім влийте розчинену дріжджову масу.

Залийте теплою питною водою.

Накрийте чистим кухонним рушником і залиште настоюватися мінімум на 3 доби при кімнатній температурі.

Готовий домашній квас процідити через дрібне сито, застелене марлею. Закваску перекладіть в скляну банку, закрийте і поставте в холодильник для наступного використання.

Проціджений квас помістіть в холодильник для охолодження, а потім подавайте.

Щоб приготувати такий квас для зручності можна використовувати пластикову баклажку з-під питної води.

Приємного насолоди!

Квас в домашніх умовах Квас з чорного хліба Квас на дріжджах Квас на сухих дріжджах Хлібний квас Хлібний квас з родзинками Хлібний квас на сухих дріжджах