Квас – це споконвічно російська традиційний напій, який чудово вгамовує спрагу в спекотний день. Сьогодні ми з вами приготуємо квас на цілісному вівсі з додаванням меду. Для початку шляхом настоювання вівса необхідно вивести закваску, з якої пізніше вийде чудовий квас. Використання в процесі приготування невеликої кількості меду додасть напою приємні медові нотки і м’який медовий присмак.
Інгредієнти: на 3.5 л.
- Овес – 500 гр.
- Мед – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 7 ст. л.
- Вода – 2,7 – 2,8 л.
Процес приготування:
Рецепт квасу з вівса і меду гранично простий! Для приготування квасу на вівсі ми вибираємо довгастий овес, який ще не отшелушился. Перебираємо його і добре промиваємо під проточною водою.
Промитий овес викладаємо в банку і заливаємо холодною водою. У процесі настоювання овес буде підніматися вгору, тому воду в банку слід залити так, щоб вона трохи не доходила до країв.
Банку зверху прикривають марлею або бавовняною серветкою і залишаємо при кімнатній температурі настоюватися 5 діб.
Після закінчення 5 діб весь овес підніметься вгору банки. Воду, в якій наполягав овес, зливаємо, вона нам більше не знадобиться. Зерна вівса добре підживилися водою і розбухнули. Знову заливаємо їх чистою холодною водою, додаємо мед і цукор, добре перемішуємо і залишаємо настоюватися на 1-2 доби.
Для приготування квасу ми змішуємо цукор і мед, так як саме мед додасть нашому квасу більш ніжний, м’який і унікальний смак, який не може дати квасу цукор. Якщо ви з якихось причин не вживаєте мед – можете замінити його жменею сухофруктів. Необхідно враховувати те, чим більше буде настоюватися напій, тим більше буде його різкість.
Коли квас буде повністю готовий, частина вівса підніметься наверх, а частина осяде на дно.
Готовий квас проціджують через марлю або сито в чистий глечик, охолоджуємо і подаємо на стіл, він повністю готовий до вживання. Залишився овес ви можете використовувати для подальшого приготування квасу протягом одного-двох місяців.
Вівсяний квас Квас без дріжджів Квас в домашніх умовах