Для приготування квасу в хід йде не тільки житній хліб, але і пшеничний. Напій, приготований на такому хлібі, має світлий колір і більш різкий смак. Для приготування квасу також використовуємо дріжджі – бродіння піде в рази швидше, а смак вийде насиченим. Стаканчик домашнього холодного квасу прекрасно втамує спрагу у спекотний день і відновить сили. Напій повністю самодостатнім, але також відмінно поєднується, наприклад, з скибочкою лимона або розім’ятими листочками м’яти.


Інгредієнти: на 5 арк.

  • Білий хліб – 1,5 кг
  • Сухі дріжджі – 20 гр.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Родзинки – 2 ст. л.
  • Борошно пшеничне (першого сорту) – 1 ст. л.
  • Вода – 5 л

Процес приготування:

Готувати квас з пшеничного хліба просто! Пшеничний хліб нарізаємо скибочками. Скибки розрізаємо на невеликі кубики. Поміщаємо кубики на сухе деко і відправляємо в попередньо розігріту до 160 градусів духовку на середній рівень. Підсушуємо хлібні кубики до сухого стану, на це піде орієнтовно годину. Періодично духовку відкриваємо і перемішуємо кубики для рівномірного просушування.

Поки хліб сушиться в духовці, готуємо закваску. Для цього в окремій мисці змішуємо борошно з однією столовою ложкою цукру. У склянці теплої води розчиняємо раскрошенные дріжджі і вливаємо отриману рідину в суху суміш. Розмішуємо масу до однорідності і залишаємо при кімнатній температурі на одну годину. За цей час закваска збільшиться в об’ємі і вкриється піною.

Приготовані сухарі покласти в підходящу ємність і заливаємо окропом. Перемішуємо і залишаємо суміш, поки вона не стане теплою.

В теплу хлібну суміш додаємо закваску, перемішуємо, накриваємо марлею і залишаємо, поки маса не заграє і не придбає характерний різкий запах. В залежності від температури в приміщенні, на це може знадобитися як 12 годин, так і добу. Коли напій забродить, проціджуємо його через густе сито, додаємо до процідженої рідини одну столову ложку цукру і родзинки. Розливаємо квас по пляшках, щільно закриваємо і ставимо в холодильник дозрівати на три-чотири дні.

Приємного апетиту!

Квас в домашніх умовах Квас з родзинками Квас на дріжджах Квас на сухих дріжджах Хлібний квас на 3 літри Хлібний квас на сухих дріжджах