Опеньки ростуть на пнях і вітролому великими групами. Ароматні, щедрі на врожай опеньки володіють ніжним смаком і придатні для різноманітних смачних страв. Їх успішно солять, маринують, варять і готують печеню. Я хочу поділитися рецептом маринованих опеньків без стерилізації.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Опеньки свіжі – 2,5 кг
  • Парасольки кропу – 2 шт.
  • Перець духмяний горошок – 3 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Гірчиця французька – 2 ч. л.
  • Для маринаду: –
  • Вода – 1 л
  • Парасольки кропу – 2 шт.
  • Перець духмяний горошок – 3 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Оцет столовий 9% – 5 ст. л.

Процес приготування:

Рецепт маринованих опеньків без стерилізації простий у приготуванні! Підготуйте необхідні спеції для консервування опеньків.

Опеньки ретельно переберіть.

Підготовлені опеньки викладіть в глибокий друшляк і ретельно промийте під холодною проточною водою.

Вимиті опеньки викладіть в глибоку каструлю з товстим дном.

Залийте холодною водою так, щоб вода повністю покривала опеньки.

В каструлю додайте 1 столову ложку кухонної солі. Поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть приблизно 1,5 години, періодично знімаючи піну, яка утворилася.

Після чого зніміть з вогню і покладіть в каструлю лавровий лист, перець запашний горошком, насіння гірчиці і парасольки кропу. Повністю остудіть. На це знадобиться приблизно 6-8 годин. Я найчастіше залишаю на всю ніч, а з ранку продовжую консервацію.

Остиглі опеньки злийте через друшляк.

Опеньки промийте кип’яченою водою і залиште на декілька хвилин стекти зайвої рідини. Підготуйте банки, вимийте і стерилізуйте їх в духовій шафі, в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Кришки обдайте окропом або прокип’ятіть каструлі приблизно 10 хвилин.

Зварені і промиті опеньки рівномірно розкладіть по стерильним банкам. Приготуйте маринад. У каструлю з товстим дном налити необхідну кількість питної води, додайте сіль, парасольки кропу, лавровий лист, цукровий пісок і чорний перець горошком. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть маринад ще 5-7 хвилин, потім влийте столовий оцет, перемішайте і відразу зніміть з вогню.

Банки з опеньками залийте гарячим ароматним маринадом.

Добре закрутіть стерильними кришками. Банки з опеньками переверніть догори дном, закутати теплою ковдрою і залиште в такому стані до повного охолодження приблизно на добу. Після повного охолодження переверніть банки і перемістіть в прохолодне темне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Мариновані гриби на зиму Мариновані опеньки з оцтом Опеньки на зиму Як приготувати опеньки - рецепти