З оладки – чудовий варіант сніданку, який зарядить енергією на цілий день. Запах свіжих рум’яних «пампушок» миттєво змусить прокинутися, а заодно розбудить і апетит. Це просте недороге блюдо люблять у всьому світі, і не дарма – готується швидко, надовго насичує, а смачно як! Існує безліч рецептів оладок, цей будемо готувати на молоці. В кінці рецепта – цінний підказка, що робити з рештою оладками, щоб вони не тільки не втратили привабливість, але і стали ще смачніше.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно пшеничне – 5 ст.
  • Яйце – 4 шт.
  • Молоко коров’яче – 1 л
  • Сода харчова – 0.5 ч. л.
  • Оцет столовий 9% – 0.5 ч. л.
  • Цукор-пісок – 5 ст. л.
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Приступимо до приготування оладок на 1 літр молока. В об’ємну миску розбиваємо яйця і додаємо до них вказану кількість солі і цукрового піску.

Віночком або міксером збиваємо яйця до отримання однорідної пінистої маси. Не припиняючи працювати віночком, тонкою цівкою вливаємо в яєчно-цукрову суміш молоко.

Просіваємо борошно і додаємо її в приготовлену рідку суміш.

Замішуємо тісто круговими рухами, розбиваючи всі борошняні грудки і домагаючись повної однорідності. В залежності від характеристик конкретної борошна, її може знадобитися трохи більше або менше. Орієнтуємося на консистенцію – вона повинна нагадувати густу сметану, ні в якому разі не бути тугий, занадто густий.

В окремому посуді невеликого розміру заливаємо харчову соду оцтом, перемішуємо і даємо хвилину постояти.

Погашену в оцті соду додаємо в тісто в останню чергу і акуратно перемішуємо.

Наливаємо на сковорідку рослинне масло без запаху і розігріваємо його до гарячого стану.

Ложкою набираємо невелику кількість тіста і опускаємо його в киплячу олію. Температуру плити підтримуємо на середньому рівні, щоб оладки встигали просмажиться, але не підгоріли.

З кожної сторони смажимо, не накриваючи кришкою, орієнтовно по дві-три хвилини, поки не з’явиться рум’яна кірочка. Оладки добре збільшуються в розмірі при смаженні.

Готові оладки викладаємо з сковороди на паперовий рушник, щоб позбутися залишків рослинного масла після смаження. Обсушені оладки укладаємо на блюдо і подаємо до столу в гарячому вигляді, наприклад, зі сметаною і варенням.

Якщо після трапези залишилося якусь кількість оладок, їх можна промазати змішаної з цукром сметаною. Укладаємо їх у такому вигляді один на одного в миску, накриваємо кришкою або затягуємо харчової батогом, після чого ставимо в холодильник на кілька годин. Оладки просочаться сметанним кремом і стануть набагато соковитіше і солодший – чим не десерт до чаю? Вживати їх можна як холодними, так і теплими, розігрів перед подачею в мікрохвильовці.

Приємного апетиту!

Оладки без дріжджів Оладки без дріжджів з содою Оладки без дріжджів і розпушувача Оладки класичні Оладки на кефірі на швидку руку Пишні оладки на молоці