З оладки – чудовий варіант сніданку, який зарядить енергією на цілий день. Запах свіжих рум’яних «пампушок» миттєво змусить прокинутися, а заодно розбудить і апетит. Це просте недороге блюдо люблять у всьому світі, і не дарма – готується швидко, надовго насичує, а смачно як! Існує безліч рецептів оладок, цей будемо готувати на молоці. В кінці рецепта – цінний підказка, що робити з рештою оладками, щоб вони не тільки не втратили привабливість, але і стали ще смачніше.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 5 ст.
- Яйце – 4 шт.
- Молоко коров’яче – 1 л
- Сода харчова – 0.5 ч. л.
- Оцет столовий 9% – 0.5 ч. л.
- Цукор-пісок – 5 ст. л.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Приступимо до приготування оладок на 1 літр молока. В об’ємну миску розбиваємо яйця і додаємо до них вказану кількість солі і цукрового піску.
Віночком або міксером збиваємо яйця до отримання однорідної пінистої маси. Не припиняючи працювати віночком, тонкою цівкою вливаємо в яєчно-цукрову суміш молоко.
Просіваємо борошно і додаємо її в приготовлену рідку суміш.
Замішуємо тісто круговими рухами, розбиваючи всі борошняні грудки і домагаючись повної однорідності. В залежності від характеристик конкретної борошна, її може знадобитися трохи більше або менше. Орієнтуємося на консистенцію – вона повинна нагадувати густу сметану, ні в якому разі не бути тугий, занадто густий.
В окремому посуді невеликого розміру заливаємо харчову соду оцтом, перемішуємо і даємо хвилину постояти.
Погашену в оцті соду додаємо в тісто в останню чергу і акуратно перемішуємо.
Наливаємо на сковорідку рослинне масло без запаху і розігріваємо його до гарячого стану.
Ложкою набираємо невелику кількість тіста і опускаємо його в киплячу олію. Температуру плити підтримуємо на середньому рівні, щоб оладки встигали просмажиться, але не підгоріли.
З кожної сторони смажимо, не накриваючи кришкою, орієнтовно по дві-три хвилини, поки не з’явиться рум’яна кірочка. Оладки добре збільшуються в розмірі при смаженні.
Готові оладки викладаємо з сковороди на паперовий рушник, щоб позбутися залишків рослинного масла після смаження. Обсушені оладки укладаємо на блюдо і подаємо до столу в гарячому вигляді, наприклад, зі сметаною і варенням.
Якщо після трапези залишилося якусь кількість оладок, їх можна промазати змішаної з цукром сметаною. Укладаємо їх у такому вигляді один на одного в миску, накриваємо кришкою або затягуємо харчової батогом, після чого ставимо в холодильник на кілька годин. Оладки просочаться сметанним кремом і стануть набагато соковитіше і солодший – чим не десерт до чаю? Вживати їх можна як холодними, так і теплими, розігрів перед подачею в мікрохвильовці.
Приємного апетиту!
Оладки без дріжджів Оладки без дріжджів з содою Оладки без дріжджів і розпушувача Оладки класичні Оладки на кефірі на швидку руку Пишні оладки на молоці