М’якуш у цього паски виходить пухкий і розсипчастий, а колір, завдяки жовтків, виходить насиченим жовтим. Начинки не шкодуємо – вона робить паска соковитіше, яскравіше і багатше за смаком. Тісто замішується на опарі, підйом здійснюється в кілька етапів. Процес приготування цих святкових пасок досить довгий, але він повністю виправданий результатом. Дуже важливо використовувати якісні дріжджі. У даному рецепті рекомендуємо готувати зі свіжими, але якщо у вас сухі дріжджі, тоді на вказану кількість інгредієнтів їх слід використовувати в кількості 11 грам.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Яєчний жовток – 8 шт.
  • Цукор-пісок – 105 гр.
  • Сіль 0.25 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 525 гр.
  • Вода – 115 мл
  • Масло вершкове – 120 гр.
  • Родзинки (размегченный) – 1 склянка
  • Курага (нарезаного) – 0.75 склянки
  • Для опари: –
  • Борошно пшеничне – 120 гр.
  • Молоко коров’яче – 240 мл
  • Цукор-пісок – 75 гр.
  • Свіжі дріжджі – 30 гр.

Процес приготування:

Як приготувати паска з родзинками і курагою? Для приготування опари поміщаємо в миску свіжі тремтіння і цукровий пісок у зазначеній кількості. Розтираємо ложкою в однорідну масу. Молоко нагріваємо до теплого стану і вливаємо до дріжджам з цукром, перемішуємо. Борошно для опари попередньо просіваємо і додаємо в отриману дріжджову суміш, перемішуємо вінчиком до повної однорідності. Затягуємо миску з приготовленої опарою харчовою плівкою і ставимо в тепле місце. Орієнтовно через годину опара повинна збільшитися за обсягом вдвічі, а на поверхні повинні виступити бульбашки.

У підійшла опару додаємо жовтки, цукровий пісок, сіль і просіваємо борошно.

замішуємо Руками досить щільне по консистенції тісто. Ємність з тістом ставимо в тепле місце і залишаємо на 30-40 хвилин для вистоювання.

Після закінчення зазначеного часу додаємо до тіста порціями воду кімнатної температури, вимішуючи після кожного додавання. Зручно на цій стадії приготування тіста скористатися міксером з насадкою «гак». Після додавання всієї води кладемо в тісто розм’якшене вершкове масло і вимішуємо до повної однорідності. Консистенція тіста повинна вийти гладкою, густий, але не тугий.

Затягуємо ємність з приготованим тестів харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці на дві години. За цей час маса повинна збільшитися в два з половиною – три рази.

Після закінчення зазначеного часу викладаємо тісто на поверхню столу (зручно використовувати силіконовий килимок), розтягуємо його в пласт і складаємо внапуск, як зазначено на фото. Отриманий прямокутник розтягуємо і знову складаємо внапуск в іншому напрямку. Описана послідовність дій потрібна для того, щоб готова паска мав пухку, повітряну текстуру м’якушки.

Повторюємо розтяжку ще пару раз, після чого викладаємо тісто в миску, затягуємо харчовою плівкою і знову ставимо в тепле місце на два-три години.

Родзинки і курагу промиваємо і ретельно обсушуємо паперовими рушниками. Курагу попередньо нарізаємо невеликими шматочками. Вмішуємо сухофрукти в тісто. Розкладаємо тісто по формах. Якщо використовуються паперові або силіконові форми, то нічим змащувати їх не треба. Інші види форм змащуємо олією з допомогою силіконової пензлика. Тесту у формах необхідно дати підійти в теплому місці протягом години.

Духовку розігріваємо до температури 200 градусів. Паски ставимо на решітку і поміщаємо на середній рівень духовки. Перед випічкою можна паски змастити збитим яйцем – тоді поверхня вийде глянсовою. Якщо планується покриття глазур’ю після випічки, то верхівки можна і не змащувати. Час випікання – 20-40 хвилин в залежності від розміру форм. Готовність можна перевірити за допомогою зубочистки, встромивши її в центр паски. Якщо паличка вийшла сухою, вироби можна діставати. Готові паски дістаємо з духовки і покласти на решітку, даємо охолонути. Поверхню можна присипати цукровою пудрою або покрити глазур’ю за бажанням.

Приємного апетиту!

Великодні паски в духовці Вершкові великодні паски Здобні великодні паски паска з родзинками класичний Святковий стіл на Великдень Солодкі паски Тісто для пасок