Саме просте і смачне, що можна приготувати з підберезників – це підберезники смажені в сметані. Додавання сметани в кінці приготування – простий прийом, щоб зробити ці ароматні гриби ще соковитіше, ніжніше і апетитніше. Перед обсмажуванням підберезники необов’язково попередньо відварювати, як більшість інших грибів. Але в цьому випадку краще вибирати молоді, невеликого розміру екземпляри, так як вони ще не встигли накопичити токсини, і в цілому легше для травлення. Даний рецепт вдало підійде до м’яса, птиці, доповнить і додасть зовсім інше звучання відвареної картоплі, будь круп, макаронів.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Підберезники свіжі – 800 гр.
  • Сметана – 1 склянка
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження
  • Зелень – за смаком

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування підберезників смажені в сметані? Підберезники зачищаємо ножем від слідів грибниці, вирізаємо всі дефектні ділянки. Уважно оглядаємо кожен гриб, щоб видалити можливих шкідників.

Підготовлені гриби ретельно промиваємо кілька разів у проточній воді, після чого даємо їм трохи обсохнути.

Нарізаємо підберезники на тонкі шматочки: капелюшки – поперечними скибочками, ніжки – невеликими кружечками.

Рослинне масло розігріваємо до гарячого стану на сковороді.

Висипаємо нарізані підберезники в нагріту олію і смажимо при періодичному помішуванні на середній температурі плити. Сковороду не варто накривати кришкою, оскільки важливо, щоб при смаженні з грибів випаровувалася рідина.

Приблизно через двадцять хвилин гриби просмажаться і вберуть майже все масло. Доливаємо ще трохи олії і додаємо нарізану маленькими кубиками ріпчасту цибулю.

Перемішуємо всі разом, посипаємо сіллю, чорним меленим перцем за смаком і продовжуємо смажити ще десять хвилин.

Після закінчення зазначеного часу кладемо до грибів сметану. Звичайно, чим вона жирніше, тим більше і ніжний вершковий смак додасть підберезникам.

Перемішуємо сметану з грибами, зменшуємо температуру плити до мінімуму і тушкуємо страву протягом десяти хвилин при закритій кришці. Не забуваємо перемішувати, щоб уникнути пригорання.

Готові смажені підберезники зі сметаною розкладаємо по порційних тарілках, посипаємо свіжою січеною зеленню і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Смажені підберезники Як приготувати підберезники - рецепти